Professionals del servei de Nefrologia de la Fundació Althaia de Manresa han creat una aplicació per a telèfon mòbil adreçada a cuidadors i pacients amb insuficiència renal i hipertensió. L'app Pukono combina el treball fet per professionals de la salut i de l'alimentació amb l'objectiu d'oferir als pacients informació sobre quins aliments són segurs per a la seva salut i quins poden ser perillosos. Les receptes i menús han estat elaborats per la Fundació Alícia. Els usuaris que ho vulguin podran compartir els seus plats, un cop validats per un professional. L'eina inclou també un apartat de consells per reduir el risc dels aliments més perillosos.
L'aplicació, que s'ha presentat aquest matí, conté un cercador d'aliments que de forma visual els identifica mitjançant un semàfor renal, tenint en compte si l'aliment és segur pel que fa a sodi, potassi i fòsfor, que són els minerals que tenen un efecte més directe en la insuficiència renal. En cas en què l'usuari només hagi activat el perfil d'hipertensió, apareixerà només un semàfor de sodi.
La nova aplicació neix en un moment que la Fundació Althaia està donant un fort impuls a la seva àrea d'innovació, que s'ha convertit en un dels pilars estratègics de la institució. En aquests sentit, les noves propostes es forgen a partir d'aliances amb altres organitzacions de primera línia, com en aquest cas la Fundació Alícia, referent mundial en ciència i alimentació.
Aquesta iniciativa podrà assolir una projecció internacional gràcies al suport del laboratori Amgen que, des del primer moment s'ha posat al costat del projecte.
Una eina que ajuda a prevenir riscos i complicacions
Algunes malalties comporten la necessitat de fer modificacions en la dieta per tal de prevenir riscos o complicacions. Les persones hipertenses, per exemple, cal que evitin la ingesta excessiva de sal i les persones amb insuficiència renal cal que limitin la ingesta de potassi i de fòsfor, substàncies habitualment eliminades pel ronyó i que tendeixen a acumular-se en excés si la funció renal empitjora.
La formació sobre aquests hàbits la fan habitualment diverses fonts autoritzades en el camp de la nutrició i la salut. Sovint, però, els pacients tendeixen a oblidar les recomanacions amb el pas del temps i no tenen a mà una informació fiable quan al mercat o al restaurant han de prendre decisions sobre què es pot menjar. O bé qui s'encarrega d'aquestes tasques no és el mateix pacient i per tant no ha rebut la formació adequada.
Evolució d'un projecte que comparteixen Althaia, Alícia i Amgen
Coneixent de primera mà aquesta problemàtica, membres de l'equip d'infermeria del servei de Nefrologia de la Fundació Althaia van proposar la idea de dissenyar una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes.
La idea va ser compartida amb la Fundació Alícia que té entre els seus objectius oferir respostes culinàries a problemes alimentaris derivats de patologies. La col·laboració d'aquestes dues entitats bagenques, amb el suport i patrocini dels laboratoris Amgen, especialitzats en el tractament de pacients amb malalties renals, han donat lloc a la creació de Pukono, una aplicació atractiva i fàcil d'utilitzar, alhora que completa i rigorosa, que permet una consulta intuïtiva d'aliments, ofereix consells per la seva manipulació i també receptes i menús.
Pukono neix al Bages però amb vocació mundial, per oferir una alimentació variada i segura i així millorar la qualitat de vida dels pacients amb hipertensió o insuficiència renal.
L'aplicació, que s'ha presentat aquest matí, conté un cercador d'aliments que de forma visual els identifica mitjançant un semàfor renal, tenint en compte si l'aliment és segur pel que fa a sodi, potassi i fòsfor, que són els minerals que tenen un efecte més directe en la insuficiència renal. En cas en què l'usuari només hagi activat el perfil d'hipertensió, apareixerà només un semàfor de sodi.
La nova aplicació neix en un moment que la Fundació Althaia està donant un fort impuls a la seva àrea d'innovació, que s'ha convertit en un dels pilars estratègics de la institució. En aquests sentit, les noves propostes es forgen a partir d'aliances amb altres organitzacions de primera línia, com en aquest cas la Fundació Alícia, referent mundial en ciència i alimentació.
Aquesta iniciativa podrà assolir una projecció internacional gràcies al suport del laboratori Amgen que, des del primer moment s'ha posat al costat del projecte.
Una eina que ajuda a prevenir riscos i complicacions
Algunes malalties comporten la necessitat de fer modificacions en la dieta per tal de prevenir riscos o complicacions. Les persones hipertenses, per exemple, cal que evitin la ingesta excessiva de sal i les persones amb insuficiència renal cal que limitin la ingesta de potassi i de fòsfor, substàncies habitualment eliminades pel ronyó i que tendeixen a acumular-se en excés si la funció renal empitjora.
La formació sobre aquests hàbits la fan habitualment diverses fonts autoritzades en el camp de la nutrició i la salut. Sovint, però, els pacients tendeixen a oblidar les recomanacions amb el pas del temps i no tenen a mà una informació fiable quan al mercat o al restaurant han de prendre decisions sobre què es pot menjar. O bé qui s'encarrega d'aquestes tasques no és el mateix pacient i per tant no ha rebut la formació adequada.
Evolució d'un projecte que comparteixen Althaia, Alícia i Amgen
Coneixent de primera mà aquesta problemàtica, membres de l'equip d'infermeria del servei de Nefrologia de la Fundació Althaia van proposar la idea de dissenyar una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes.
La idea va ser compartida amb la Fundació Alícia que té entre els seus objectius oferir respostes culinàries a problemes alimentaris derivats de patologies. La col·laboració d'aquestes dues entitats bagenques, amb el suport i patrocini dels laboratoris Amgen, especialitzats en el tractament de pacients amb malalties renals, han donat lloc a la creació de Pukono, una aplicació atractiva i fàcil d'utilitzar, alhora que completa i rigorosa, que permet una consulta intuïtiva d'aliments, ofereix consells per la seva manipulació i també receptes i menús.
Pukono neix al Bages però amb vocació mundial, per oferir una alimentació variada i segura i així millorar la qualitat de vida dels pacients amb hipertensió o insuficiència renal.