Sant Salvador de Guardiola aprova un pla per protegir-se dels incendis forestals

El ple també ha aprovat el reglament del Consell de la Vila

Publicat el 15 de juliol de 2016 a les 17:30
Establir les directrius i les actuacions adreçades a evitar els risc d'incendis a les urbanitzacions del terme municipal de Sant Salvador de Guardiola és l'objectiu de Pla Director de prevenció d'incendis que l'ajuntament ha aprovat aquest dijous, en el decurs del ple ordinari del mes de juliol. El nou document, que es va començar a elaborar la tardor passada, inclou també mesures preventives per a edificacions situades al bell mig de l'espai forestal. 

L'elaboració del nou pla director ha anat acompanyat del desenvolupament d'accions sobre el terreny, com ara el simulacre d'incendi que es va portar a terme el passat 21 de maig i que va servir per comprovar la resposta i el funcionament de tots els recursos i eines de les quals disposa el municipi a l'hora d'afrontar un eventual incendi.

L'experiència viscuda en els darrers anys, especialment el foc forestal que el juliol passat va afectar la urbanització de Ca l'Esteve, ha portat l'ajuntament a iniciar un treball de definició dels principals factors de risc descrit a partir del qual s'han definit un seguit d'accions entre les quals en figuren algunes que requereixen la implicació directa dels particulars i propietaris de parcel·les en zona forestal. 

En aquest darrer àmbit, l'ajuntament ha posat a disposició dels veïns i veïnes un servei de recollida i tractament del brancatge. Amb aquesta iniciativa, l'ajuntament pretén fomentar la neteja de les parcel·les forestals entre els veïns i veïnes, que únicament s'hauran d'ocupar de les tasques de neteja i avisar els serveis municipals perquè en facin la recollida corresponent. La primera campanya que s'ha desenvolupat durant el passat mes de juny ha comptat amb molt bona acollida.

El pla incorpora altres accions indispensables com ara la implementació de les franges de protecció de masies i habitatges en sòl forestal i les franges de protecció en zones urbanitzades. També es preveu posar en marxa un sistema de vigilància periòdica de sòl agrícola, camps abandonats i guarets. 

D'altra banda, s'intensificarà la neteja de solars i zones verdes urbanes de propietat municipal, el manteniment de les franges i la neteja de l'entorn de les línies d'enllumenat on s'observi la possibilitat de fregament amb la vegetació.

Finalment, el pla director contempla també disposar d'una xarxa d'hidrants homologats per a l'extinció d'incendis, ampliant la que ja existeix d'acord amb la normativa vigent.

La transformació urbanística que ha registrat el terme municipal en les darreres dècades es remunta als anys 60, amb l'aparició de les primeres construccions associades a parcel·les de conreu de secà situades al perímetre del nucli urbà. Amb el pas els anys el nombre d'habitatges construïts ha deixat pas a nuclis de població consolidats a l'entorn d'urbanitzacions, algunes a prop de la trama urbana i, d'altres, al bell mig de la massa forestal.

L'abandonament de les tasques tradicionals d'explotació de la terra -conreus de cereals, vinya, abandó de les tècniques silvícoles- unit als efectes de la climatologia, genera un risc potencial d'incendis elevat que podria afectar urbanitzacions o habitatges construïts al bosc.

Llum verda a l'aprovació del reglament del Consell de la Vila

Els grups del ple municipal també han donat llum verda al nou reglament del Consell de la Vila que s'ha elaborat a partir d'un procés de participació ciutadana que s'ha desenvolupat durant el darrer mig any. Aquest era el pas previ per a la constitució d'aquest nou òrgan del qual en formaran part representants de les entitats del municipi.

El ple també va aprovar un total de cinc mocions, una d'elles sobre la creació d'una comissió que estudïi la millora de la recollida d'escombraries al municipi amb l'objectiu de millorar els índex de reciclatge existents. La regidora de Medi Ambient, Ana Estaún, va avançar que s'està enllestint el pla de reubicació dels punts de reciclatge a tots els nuclis del terme municipal que s'aplicarà a partir del mes d'octubre. En aquest context, l'ajuntament està plantejant un seguit de mesures per fomentar la separació de residus en origen i ha demanat a la CUP que aporti totes les propostes possibles per tal de fer-lo més efectiu.

Les quatre mocions restants feien referència a l'adopció del salari mínim e 1000 euros a l'ajuntament, presentada conjuntament pels cinc grups del ple; i tres més, totes elles presentades per ERC: una sobre sobirania energètica local, encaminada a promoure la producció i consum d'energies netes; una altra sobre la rebaixa de l'IVA als productes d'higiene femenina i els bolquers, també presentada per ERC; i una darrera per defensar la sobirania del Parlament de Catalunya davant els atacs a les lleis catalanes.