
A les vuit del matí han començat les proves corresponents a l'avaluació extraordinària de setembre pels alumnes d'ESO i primer de batxillerat a l'Institut Llobregat de Sallent. Es tracta d'una mesura dins del Pla per a la reducció del fracàs escolar a Catalunya. La directora del centre, Marta Sellas, ha exposat a l'ACN que han rebut la proposta de manera "desconcertant" perquè "hi ha un discurs pedagògic molt legítim, però no va acompanyat de la part tècnica corresponent". Segons Sellas, el mes de juliol els centres ja tanquen els grups i el nombre de professors i, per tant, hi poden haver "veritables problemes a l'hora d'encabir els grups i muntar horaris".
Un total de 105.799 alumnes d'ESO i primer de batxillerat, dels 295.919 que cursen aquests estudis a Catalunya, participen aquest dimecres i dijous en les proves corresponents a l'avaluació extraordinària de setembre. L'objectiu d'aquestes proves és que els alumnes superin el curs i es tracta d'una mesura dins del Pla per a la reducció del fracàs escolar a Catalunya.
A l'Institut Llobregat de Sallent, que compta amb un total de 419 alumnes, les proves de recuperació de setembre les faran al voltant d'una cinquantena de persones. La seva directora, Marta Sellas, ha afirmat que han rebut la proposta de manera "desconcertant". Segons Sellas, al darrere d'aquesta decisió "hi ha un discurs pedagògic molt legítim, però no ha anat acompanyat de la part tècnica corresponent".
Segons Sellas, quan antigament es feien aquests exàmens al setembre -els darrers anys es feien al juny- "el curs començava a l'octubre i teníem el mes de setembre per muntar els horaris i els grups". Ara, però, "durant el mes de juliol ja es tanquen els grups i se'ns assignen els professors" i, per tant, "al setembre se'ns pot disparar la ràtio d'alumnes i grups i pots tenir desajustaments importants". "En el nostre cas som un centre petit que ho podrà assumir, però els centres grans em consta que tenen veritables problemes a l'hora d'encabir els alumnes i muntar els horaris i grups", ha manifestat Sellas.
L'estiu per estudiar
La novetat d'aquesta avaluació extraordinària és que es realitza el mes de setembre i, per tant, els estudiants han disposat dels mesos d'estiu per estudiar i poder assolir els coneixements de les assignatures que no han superat el curs anterior. Fins aquest curs, les proves de recuperació s'efectuaven el mateix mes de juny i l'alumnat només disposava d'una setmana per poder preparar les assignatures suspeses.
En aquest sentit, la directora de l'IES de Sallent, ha posat sobre la taula que els alumnes que "no han fet res durant el curs, veiem que tampoc ho faran ara". Per Sellas, en el cas de Batxillerat o la Universitat "sí que poden anar bé els exàmens de setembre perquè tenen la consciència més formada" però "en edats tan joves i tal com estem acostumats avui dia la societat, amb els hàbits que tenim, aquesta mesura no crec que impliqui canvis de mentalitat i imposi hàbits als alumnes".
Un dels alumnes de l'Institut de Sallent, Ferran Grau, s'ha d'examinar aquest setembre de quatre assignatures: tecnologia, anglès, català, física i química i matemàtiques. Grau ha expressat que "durant l'estiu tens més temps per estudiar" però "et posa les vacances enlaire i "és un tostón". A més, Grau assegura que l'esprint el fas "l'última setmana". D'altra banda, l'estudiant creu que al tenir dos o tres mesos de vacances "no et recordes tant de la matèria com al juny o juliol".
Deures a fer
Els alumnes que s'han d'examinar a les proves extraordinàries de setembre han hagut de realitzar un estudi complementari i elaborar un seguit de treballs assignats. Un dels professors de tecnologia de l'IES Sallent, Lluís Riu, ha explicat que el dossier que ha entregat als seus alumnes per fer durant l'estiu "contenia la feina més bàsica que hem fet durant el curs" i "es valorarà conjuntament amb la nota de l'examen".
Respecte aquesta feina d'estiu, Sellas ha constatat que molts dels alumnes "no l'ha feta" o bé "no s'han presentat als exàmens". "Si es tracta de gent que no ha fet res durant el curs, no podem pretendre que ara ho faci", ha matisat.
A més, la directora de l'IES de Sallent creu que "no es poden canviar tantes coses perquè al final estem tots marejats i no pots fer la feina amb tranquil·litat". Sellas també creu que amb tants canvis "perdem credibilitat, tant els directors de cara als pares i alumnes, com també el departament, ja que no estem donant una bona imatge".