Sostre Cívic omple els seus habitatges cooperatius d'El Rusc a Manresa

El grup final de futurs veïns el conformen, majoritàriament, joves menors de 30 anys, però també inclou persones majors de 50 i 65 anys

Assemblea de cooperativistes d'El Rusc de Manresa
Assemblea de cooperativistes d'El Rusc de Manresa | Sostre Cívic
Nació
30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:02h
Sostre Cívic celebra la conformació final d'un grup divers per a El Rusc, el seu primer projecte d'habitatge cooperatiu a Manresa i el primer del municipi que es posarà en marxa. Després de la crida a trobar socis cooperativistes realitzada al mes de juny, la cooperativa ha omplert els dotze habitatges del projecte.

El grup final de futurs veïns el conformen, majoritàriament, joves menors de 30 anys, però també inclou persones majors de 50 i 65 anys, amb un sol soci aproximat als 40 anys. Destaca la presència de persones d'orígens diversos; la meitat provenen d'altres països o regions, tot i que la majoria eren veïns de Manresa. Tot i que la majoria viuran sols als seus habitatges, tenen intenció de fer vida comunitària als espais comuns comunitaris.

Els nivells d'ingressos anuals dels membres varien, amb una mitjana d'ingressos anuals de 12.700 euros, que asseguren una representativitat socioeconòmica amplia. Tots els socis compleixen els requisits de protecció oficial i han assumit l'aportació única inicial (retornable en cas de baixa del projecte) que oscil·la entre els 1.900 i els 2.400 euros segons la unitat. Sobre les quotes mensuals, d'entre 335 i 385 euros depenent de l'habitatge, representen al voltant del 32% dels seus ingressos mensuals.

La inauguració del projecte El Rusc està prevista per a inicis del 2024, marcant una fita en l'impuls de l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús a Manresa.
 

El Rusc: recuperar patrimoni en desús per garantir el dret a l'habitatge

El Rusc, s'ubica en un edifici de la carretera de Cardona que fins ara era en desús i propietat d'una entitat financera. L'immoble va ser adquirit el 2021 per Sostre Cívic, consta de dotze habitatges cooperatius d'entre 30 i 35 m2, i s'ha rehabilitat per recuperar les seves condicions d'habitabilitat dotant-se, a la vegada, d'instal·lacions comunitàries i ampliant enormement la seva eficiència energètica.

La rehabilitació de l'edifici va comptar amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Manresa, que va aportar 50.000 euros. La col·laboració público-cooperativa es va formalitzar mitjançant la signatura d'un conveni que ha permès a l'administració local incidir en la definició dels perfils dels futurs usuaris dels habitatges. D'aquesta manera, els habitatges s'han destinat preferentment a joves menors de 30 anys i gent gran major de 65 anys, amb l'objectiu de respondre a la dificultat per accedir a l'habitatge d'aquests col·lectius específics.