«Tenim el certificat de vulnerabilitat i el butlletí energètic, i Endesa ens nega els comptadors socials»

Els veïns del Bloc 8 de la PAHC reclamen a l'Ajuntament de Manresa i a la Generalitat que denunciïn o obrin un expedient sancionador contra la companyia elèctrica per incomplir el conveni marc contra la pobresa energètica

Bernat Sorinas, Abderraman Latrach i membres de la PAHC savant del bloc 8
Bernat Sorinas, Abderraman Latrach i membres de la PAHC savant del bloc 8 | Pere Fontanals
13 de juliol de 2022, 22:06
Actualitzat: 14 de juliol, 11:45h
Les cinc famílies amb dotze menors que viuen al Bloc 8 de la PAHC Bages, al carrer Bambylor de Manresa, tornen a tenir subministrament d'electricitat tres mesos després que els operaris d'Endesa "protegits" per antiavalots dels Mossos d'Esquadra, tallessin la llum el passat 1 d'abril. Tornen a tenir electricitat, però amb una connexió irregular "feta, però, per electricistes professionals", segons ha afirmat un dels veïns de l'immoble, l'Abderraman Latrach.

"No ens ha quedat cap més remei", assegura. De seguida que la PAHC Bages va ocupar l'immoble, el Dia del Treballador de 2021, "vàrem solicitar comptadors socials, però va anar passant el temps i ningú no ens va respondre". Fins a la fatídica matinada del 4 d'abril passat quan, després d'haver-ho intentat abans, operaris d'Endesa i Mossos d'Esquadra els van deixar sense electricitat.

Davant d'aquesta situació, companyia elèctrica i Ajuntament de Manresa es van creuar acusacions. Endesa deia que l'Ajuntament no els havia signat els certificats de vulnerabilitat energètica i l'Ajuntament assegurava que, tot i no estar d'acord amb el procediment, els signaria, però els va demanar més temps que la companyia no va atorgar.

El resultat: entre uns i els altres, cinc famílies amb dotze menors sense electricitat. I a partir d'aquí, una cursa d'obstacles. Quan Endesa va rebre els certificats de vulnerabilitat energètica, va dir que faltaven els butlletins energètics. Els veïns van contactar amb electricistes del Gremi que després de fer les corresponents comprovacions, els van signar els butlletins. I ara? "Res, ha desaparegut qualsevol contacte amb la companyia". Des que tenen tota la documentació lliurada "la companyia ha desaparegut".

Per això mateix, ara fa tres setmanes, membres de la PAHC Bages i de la PAH Sabadell van ocupar la seu d'Endesa a Sabadell, "però ningú no va voler interlocutar amb nosaltres, que és el que demanàvem". Per contra "van avisar als Mossos d'Esquadra que, una vegada més, es va posar del costat de les poderoses companyies energètiques i d'esquena al poble i els va fer fora", ha denunciat Bernat Sorinas, de la PAHC Bages. Perquè, malgrat que a dia d'avui tornen a tenir electricitat a casa, els veïns continuen reclamant que els posin comptador social: "hem lliurat tots els documents que ens han demanat i nosaltres volem tenir el subministrament reglamentari".

Per tot plegat, els veïns del Bloc 8 i la PAHC reclamen a l'Ajuntament que intercedeixi davant la Generalitat en dos aspectes. Primer, "que es blindi l'actuació dels Mossos d'Esquadra de la mà de les companyies de subministrament" i que "no acompanyin els tècnics d'Endesa si han de tornar a tallar-nos la llum".

I segon, "i més important", que "la Generalitat iniciï un expedient sancionador o denunciï la vulneració del conveni marc contra la pobresa energètica, que la pròpia Endesa va signar amb el Govern català, i que la ara incompleix amb nosaltres al no voler instal·lar-nos els comptadors socials a què tenim dret després de complir tots els requisits".

La roda de premsa ha finalitzat amb clams de felicitació per haver recuperat l'electricitat del bloc i amb un últim prec: "volem fer arribar al veïnatge del carrer Bambylor el nostre més sincer agraïment pel suport que ens ha donat des del primer dia que vàrem alliberar el bloc de mans d'un fons voltor".