Visita guiada a les esglésies destruïdes per la guerra civil

Dissabte es farà un itinerari guiat resseguint sis indrets del centre històric de la ciutat que van patir una important transformació l'any 1936

Publicat el 27 de setembre de 2012 a les 13:16

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, el proper dissabte dia 29, a les 11 del matí a la Seu, començarà un itinerari guiat que resseguirà els llocs on hi havia sis de les esglésies enderrocades totalment o parcialment a Manresa l'any 1936: La Seu, Sant Miquel, el convent de les Caputxines, Sant Pere Màrtir, el Carme i Sant Ignasi i l'antic hospital de Santa Llúcia.

A cadascun dels llocs s'explicarà l'abans i el després, especialment a partir de la història de l'edifici religiós i alguns dels detalls del seu enderroc i de la recuperació d'alguns elements artístics. A cadascun dels sis llocs trobarem un plafons amb una imatge fotogràfica que ens el mostra tal com era abans del juliol de 1936 i que s'han posat expressament per a l'ocasió.

Cada plafó mostra la imatge del paisatge urbà anterior a l'enderroc dels edificis i conté una informació bàsica. També s'ha volgut donar la possibilitat d'ampliar la informació a través de la tecnologia: amb un codi QR, el vianant interessat podrà accedir al web on s'ha penjat ampliada tota la informació relativa a l'itinerari, amb fotografies dels enderrocs. Els plafons estaran instal·lats fins a finals de novembre.

Es tracta d'un itinerari que es proposa en el marc de la segona temporada de l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, que porta el títol "Destruccions i reconstruccions: La violència contra el patrimoni artístic a Manresa arran de la Guerra Civil".

L'organització de l'itinerari per part de l'Ajuntament i el Museu Comarcal de Manresa compta amb la participació de l'Associació Memòria i Història de Manresa i de l'Arxiu Comarcal del Bages.

El context de l'enderroc d'esglésies
El 1936, el cop d'estat del general Franco va fer esclatar tensions socials i politiques generades al llarg del temps, entre elles l'anticlericalisme, que es materialitzà en l'assalt a les esglésies, la persecució religiosa i la destrucció del patrimoni. En qüestió de mesos, Catalunya va perdre una part substancial del patrimoni renaixentista i barroc-.

El juliol de 1936, en un context de desordre, confusió i crisi d'autoritat, a Manresa es desfermà la violència anticlerical. Al llarg de set dies, en contra de les autoritats municipals, el sentiment antireligiós cristal·litzà en actes de saqueig, pillatge i destrucció contra edificis de culte, mobiliari i objectes litúrgics. Es tractà d'actes de caire vandàlic, fruit de l'espontaneïtat i el desbordament.

Després d'aquell primer moment de violència, el Comitè Revolucionari i Antifeixista sota la pressió d'unes bases radicalitzades, inicià una política d'obres públiques destinada a enderrocar convents i esglésies, tot lluitant alhora contra l'atur. Al mateix temps, endegà intervencions ambicioses, com el pont de la Reforma, el nou dipòsit d'aigües potables i la urbanització del torrent de Sant Ignasi. Es formaren unes brigades d'atur forçós, amb més de 600 obrers, que entre setembre de 1936 i març de 1937 van enderrocar set edificis: les esglésies de Sant Pere Màrtir, Sant Miquel, el Carme, Sant Ignasi i Sant Bartomeu, el convent de les Caputxines i l'antic hospital de Santa Llúcia.

Acabada la guerra, el règim franquista utilitzà el record de la ira anticlerical per legitima r la victòria. Manresa no fou una excepció. La ciutat fou testimoni de la reconstrucció, total o parcial, d'edificis i de cerimònies de desgreuge. En alguns casos, s'optà per construccions de nova planta i en emplaçaments diferents. El 1942 es posà la primera pedra de Crist Rei i el 1944 es féu el mateix amb el Carme. El 1960 s'inaugurà l'església de la Mare de Déu de la Mercè (Valldaura).