Manresa ha acollit aquest dijous la 9a Taula per la seguretat, el civisme i la convivència en què s'ha posat de relleu que les mesures que s'han posat en marxa els darrers sis mesos a la ciutat estan obtenint bons resultats. Entre d'altres, s'ha incrementat la presència d'agents al carrer, s'ha obert la comissaria de proximitat i s'ha creat el grup Omega amb agents de paisà contra la delinqüència urbana. Tot plegat, ha explicat l'alcalde, Marc Aloy, ha provocat un augment de les actuacions i una tendència a la baixa dels delictes. Tot i mostrar-se satisfet pels resultats, l'alcalde ha assegurat que "no es pot abaixar la guàrdia" i ha dit que es continuarà incrementant el patrullatge i les polítiques socioeducatives per aconseguir "una ciutat tranquil·la". A la roda de premsa de presentació de la 9a Taula per la seguretat, el civisme i la convivència, a banda de l'alcalde, hi han participat el regidor de Seguretat Ciutadana, Anjo Valentí, la regidora de Drets Socials, Mariona Homs, l'inspector de la Policia Local de Manresa, Miquel Martínez Pavón, i l'intendent responsable de l'ABP del Bages dels Mossos d'Esquadra, Enric Gerónimo.
Els joves reincidents i la problemàtica a la plaça Sant Domènec, on durant el darrer mig any s'han fet 427 intervencions policials, han centrat part de la roda de premsa prèvia a la Taula de seguretat. El govern municipal valora positivament les accions dirigides als joves amb la posada en marxa de programes socioeducatius de prevenció i intervenció. En concret, segons ha detallat la regidora de Drets Socials, Mariona Homs, es treballa en dues direccions: en la prevenció de tota la població jove per evitar conductes de risc i en la intervenció en aquells casos en què els joves ja han propiciat actuacions policials o fets delictius. Dels 39 joves detectats, 14 d'ells, que només havien comès un delicte, no han tornat a delinquir, i 12 d'ells, que havien comès dos delictes, tampoc ho han tornat a fer. Representen el 67% d'èxit. "Es fa una actuació individualitzada a mida de cadascun d'ells perquè la seva tipologia és varoiada", ha explicat Homs.
Pel que fa a la prevenció, s'ha reforçat la presència de professionals socioeducatius al carrer, amb un programa que atén uns 25 joves les tardes de dilluns a divendres. També s'ha desplegat un projecte que potencia la pràctica de l'esport a l'aire lliure o la prova pilot dels Patis Oberts.
El cas de Sant Domènec
A la Taula celebrada aquest dijous també s'ha explicat que el cas concret de Sant Domènec, on l'Ajuntament de Manresa i la policia tenen detectades entre vuit i deu persones que generen, sobretot, problemes d'incivisme i convivència. Des de l'1 de juny i fins ara, la Policia Local ha fet 427 intervencions policials a la plaça i als entorns, 287 de les quals han estat dispositius estàtics de control a la zona. També ha cursat 55 denúncies per infraccions a l'ordenança municipal de civisme i ha efectuat 4 detencions.
L'alcalde ha anunciat que, de cara a l'any vinent, s'incorporarà un equip professional format per un educador i un infermer, que faran un treball específic amb la gent afectada. A banda, Aloy també ha avançat que s'està redactant un projecte urbanístic per resoldre "alguns racons" de la plaça on es produeixen activitats il·lícites.
Pel que fa a l'àmbit judicial, en aquells casos de delictes en els quals hi ha una intervenció judicial, depenent del tipus de delicte, l'Ajuntament de Manresa s'hi adherirà com a acusació popular o particular, segons correspongui, fet que permet ser part en el procediment. En aquest sentit, la regidora Homs ha apuntat que aquesta adhesió com a acusació s'exercirà en només dos dels individus que sovintegen la plaça, que són els que empenyen la resta.
Pel que fa a la intervenció en l'espai públic, s'estan estudiant mesures urbanístiques que permetin nous usos a la plaça i que es presentaran durant les properes setmanes. L'urbanista encarregat de fer la proposta serà el mateix que va dibuixar la urbanització de la plaça en el darrer canvi, "fa més de 30 anys".
Pel que fa a la intervenció social i de salut, a partir d'aquest 2025 es desplegarà a la zona un equip format per un educador i una infermera comunitària, en una actuació transversal que tindrà efecte a mig termini, ja que es basarà en l'estrenyiment de confiança amb els afectats.
Més policies al carrer
Pel que fa a les mesures policials, l'Ajuntament ha destacat el bon funcionament de la comissaria de proximitat, compartida entre la Policia Local i els Mossos. De juliol -quan es va posar en marxa- a novembre, la comissaria ha atès un miler de persones amb una mitjana de nou atencions al dia. A més, també s'ha incrementat el nombre d'agents al carrer que s'acabarà de desplegar durant el primer trimestre de 2025 amb el tancament de la contractació d'una empresa de seguretat per als edificis municipals.
Pel que fa al grup Omega contra la delinqüència urbana ha realitzat, des de juliol, 928 intervencions, entre identificacions i requeriments per inseguretat, i un total de 23 detencions. En el global del cos i a falta de concloure el mes de desembre, la Policia Local ha fet aquest 2024 un total de 21.014 intervencions, gairebé 3.000 més que l'any anterior.
El regidor de Seguretat Ciutadana, Anjo Valentí ha assegurat que l'objectiu és continuar "fent créixer el cos" de cara l'any vinent i, per això, es preveuen crear quatre places més d'agents o set si s'elimina la taxa estatal de reposició i incorporar tres agents més a la Unitat de Proximitat, que passarà de sis a nou agents. També s'incorporarà un agent més al grup Omega, que passarà de tres a quatre. També per al 2025, es preveu que les onze noves càmeres estiguin ja operatives. Amb aquestes, la ciutat sumarà ja 25 càmeres de videovigilància que controlen 23 punts.
La Policia Local de Manresa també ha incorporat dos elements més. Per una banda un dron que es va estrenar durant els actes multitudianaris de la passada Festa Major, i per una altra, l'Oto, un gos per a la detecció d'estupefaents, que a banda de les actuacions concretes de detecció, també patrullarà els carrers amb el seu agent responsable "com a mesura preventiva".
Tendència a la baixa dels delictes
De la seva banda, els Mossos d'Esquadra han aportat la darrera xifra interanual de delictes (d'octubre de 2023 a octubre 2024). Destaca el descens dels robatoris amb força (-17,2%), amb una disminució important dels que es produeixen en establiments comercials (-17,6%), en domicilis (-21,5%) i en empreses (-50%). Dins d'aquest paquet, augmenten els robatoris a l'interior de vehicles (+15,5%), tot i que la policia catalana ha fet notar que la majoria es van produir de febrer a maig, i que la tendència de juny a octubre ha estat a la baixa.
El mateix passa amb els delictes de robatoris amb violència i intimidació. En el global interanual, augmenten un 14,3%, sobretot perquè la xifra va anar en augment de febrer a abril, després es va estancar i, aquest octubre, ha començat a recular, amb un -7,7%. Pel que fa als furts, han baixat un 4,5% i els delictes per danys han descendit un 7,2%.