REPORTATGE

La música electrònica també es fa a Catalunya: aquests són els artistes que pots descobrir al Sónar

Amb un cartell on predominen noms internacionals, el festival també potencia i fa d’altaveu a artistes nacionals que es donaran a conèixer per primera vegada

09 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:23h
Mainline Magic Orchestra, una de performance electròniques del Sónar que sorgeixen de Catalunya
Mainline Magic Orchestra, una de performance electròniques del Sónar que sorgeixen de Catalunya | Instagram

Air, Paul Kalkbrenner, Charlotte de Witte o Laurent Garnier són alguns dels caps de cartell del Sónar d’enguany, que celebrarà la seva 31a edició del pròxim 13 al 15 de junya laFira Barcelona, i que el complementen altres noms com el de Jessie Ware, Sevdaliza, Ben Böhmer o Kaytranda, entre d’altres. Noms internacionals que es podran veure al Festival de Música, Innovació i Creativitat de Barcelona, que inclourà més de 200 actuacions en directe amb conferències, tallers i una experiència integral de música i tecnologia que tindran lloc al Sónar de Dia, al Sónar de Nit i al Sónar +D. Unes actuacions que també agrupen a artistes i músics locals de casa nostra, que donaran a conèixer els seus treballs i performances als escenaris i espais on se celebra el Sónar, entre la Fira de Montjuïc i el recinte firal de Gran Via. 

Mainline Magic Orchestra és una de les 8 performance electròniques que sorgeixen de Catalunya i que podrem veure el 15 de juny a la tarda al SonarVillage. “És la nostra primera actuació al festival i ens fa molta il·lusió! Fa molts anys que hi anem d'espectadors i poder estar entre la programació, és una mostra més que no és cap broma el que vam començar anys enrere”, apunten en Nil (Nile Fee), en Dani (Daniel 2000) i en Joan (John Heaven), els tres membres del Baix Empordà que formen el grup que defineixen com una electrònica de ball ‘houseros’. “Farem el show que vam estrenar el passat mes de març en presentar el nostre primer àlbum, Harri Poter, però, a més, hem preparat alguna cirereta especial pensada per aquesta ocasió”, apunten.

Una de les altres performances electròniques made in Catalunya és Hadren (https://www.instagram.com/hadren/), que podrem veure el 14 de juny al migdia al Sonar Hall, l'escenari gran situat rere el SonarVillage. Ell és l’Adrià (Barcelona, 2001) i Hadren, el nom del seu projecte artístic. També és la primera vegada que hi toca i així ho mostra, amb la il·lusió i l’emoció visible quan en parla. “El Sónar sempre ha estat el meu festival preferit i és un honor poder-hi ser oferint el meu show”. Que es compti amb ell, és una mostra més que el Sónar confia en projectes nous i avantguardistes o experimentals, diu l’artista, que s’identifica amb una música electrònica que tendeix cap al Deconstructed Club, a l'IBM o a la música Club. “El meu tipus de música és sobretot experimental. M'agrada definir-ho així perquè no soc d’endinsar-me en etiquetes concretes”. “M'agrada poder sentir-me lliure d'experimentar tot el que vull amb tots els gèneres i creuar barreres entre tota mena de música”, conclou. El seu, serà un espectacle que pretén ser una experiència hipnòtica on la gent podrà ballar i veure un nou format on l’escenografia, la direcció, el moviment i els visuals, estan molt ben treballats.  

Una altra artista que també s’estrena a l’edició d’enguany és LaFrancesssa, que podrem veure a l'escenari SónarCar la jornada del dissabte 15 de juny a les 00h de la nit. El seu espectacle es divideix en dues parts. La primera, serà un viatge per l’univers sonor LaFrancesssa, on mostrarà “les peces més aptes per tocar al Sónar”, com per exemple, un mashup amb un extracte de La plaça del Diamant, mesclat amb la seva cançó Tastimu amb arranjaments orquestrals de Lucas Altaba. També hi sonarà la seva versió de L'Himne del Barça que va fer per la cantant Llum quan havia d'interpretar-lo a l'Estadi Johan Cruyff per l'equip femení i un "Archive DJ Set" unit pel seu disseny sonor i el seu fanatisme per la síntesi. La segona part, serà la traca final de l'espectacle, on sortirà de la taula de DJ per interpretar en directe diversos temes de l'àlbum que està acabant anomenat TOUNTA..., acompanyat d’una direcció de moviment, llums sensacionals i audiovisuals molt potents. Un espectacle amb el segell d’una música pop experimental desconstruïda, que la descriu com “l’eclecticisme, el replantejament de composicions i les ganes de teatralitzar la música”.

L’absència del català en la música electrònica

Amb els artistes entrevistats sorgits a terres catalanes i que s’estrenen a l’edició d’enguany hem abordat la falta de presència del català en la música electrònica, on alguns com Mainline Magic Orchestra, ho atribueixen als seus orígens;“la música electrònica és una cosa molt anglosaxona d’arrel i aquí no tenim la mateixa tradició que tenen en altres països com Regne Unit, Alemanya, França o Estats Units”. Hadren opina que un dels motius pot ser també per les dificultats que pot suposar a l’hora de vendre els projectes, tot i que coneix i valora aquells que coneix com Desert o LaFrancesssa, que la majoria dels seus temes són en català. Per la seva banda, LaFrancesssa hi troba una altra explicació o possible hipòtesi, que situa en un context de postguerra. “No soc cap historiadora, però penso que tindria sentit que tot just de després de passar un franquisme i molta censura, Catalunya busqués el seu tret identitari musical on, venint d'un intent d'eliminació del punt identitari, busquéssim un únic referent musical, generant així com a resposta, potser, un circuit musical més petit o tancat a causa dels anys de diferència de desenvolupament amb Espanya i l'obsessió a trobar un patró que ens definís i ens permetés desmarcar-nos”.

Les altres performances electròniques que sorgeixen de Catalunya i que també hi seran presents són C.O.U., les inicials de Centre Observatori de l’Univers o Kianí del Valle Performance Group presents ‘CORTEX’ with Tayhana & Hamill Industries’, la ballarina de Puerto Rico establerta a Berlín que ha desenvolupat juntament amb el Sónar el seu propi Performance Group, un nou show pel qual compta amb música de la productora argentina TAYHANA i l’estudi creatiu audiovisual barceloní Hamill Industries. També s’hi trobarà TORO presents: softchaos, engalanan, wicboyx, que és un col·lectiu establert a Barcelona que reformula la música de club; Adelaida, que després de triomfar amb el seu primer àlbum Cántaro, presentarà al Sónar el seu segon treball, molt més barroc i obscur, amb la veu encara com a protagonista i amb tímids beats electrònics i tancarà el llistat la cantant barcelonina Bikôkô, d’r&b i neo-soul, que debutarà al gran escenari del Sónar amb un so evolucionat i de tall molt més electrònic, plausible en el seu últim EP anomenat Destiny.

Per tancar el recull d’artistes, cantants i DJ que actuaran a l’edició d’enguany del Sónar, complementen el llistat la següent dotzena de selectors i DJs locals establerts a Barcelona que es troben redefinint els sons que sonen als clubs de la ciutat. Aquests són Rumbler, Meritxell de Soto, LANAV, Akazie, DJ Gatasanta, Arnau Obiols, Spacer, Verushka, Julietta Ferrari, Drazzit, BLEX: Filip Custic, Virgen Maria, Naive Supreme & Hundred Tauro, Jehia i TNTC.

Les recomanacions de Mainline Magic Orchestra, Hadren i LaFrancesssa

Abans d’acabar, els preguntem per aquelles recomanacions que no ens podem perdre d’aquesta edició número 31 del festival d’electrònica. El trio empordanès de Mainline Magic Orchestra recomana els espectacles que es podran veure després del seu al mateix escenari, on actuarà horsegiirL i Tommy Cash que són segons ells, artistes que els inspiren molt. “Per tancar el Sónar del dissabte serà genial la sessió d’Héctor Oaks b2b Partiboi al SonarClub. També recomanem molt anar a veure les actuacions de l’escena local i nacional!”. Per Hadren, els imprescindibles que no ens podem perdre són Seb de Lisa, una de les seves artistes preferides, així com LaFrancesssa, una de les seves millors amigues. “Ela Minus, TORO o Meritxell de Soto, una DJ catalana que m’encanta”. Les darreres recomanacions ens les porta LaFrancesssa, que sense cap mena de dubte, recomana, en primer lloc, el seu gran amic Hadren, a qui li torna la pilota. “Està preparant un directe amb molt valor, però tampoc em perdré altres músiques i músics catalans com: Bikoko, Adelaida, Lanav, Meritxell De Soto i Mainline Magic Orchestra”.

Arxivat a