Sèries i pel·lícules amb missatges perillosos que els adolescents no haurien de veure

Produccions audiovisuals d'èxit a les plataformes recorren al sexisme i a les relacions tòxiques com a temàtica, una dinàmica amenaça amb fer forat entre els més joves

Quatre dels films i sèries en qüestió.
Quatre dels films i sèries en qüestió. | Netflix / IMDB
14 de maig del 2023
És innegable que els joves, els adolescents i els més petits estan exposats dia rere dia a multitud d'impactes audiovisuals en l'univers de les plataformes. Des de les xarxes socials com Twitter, TikTok o Instagram (on ja s'ha criticat de manera contundent certs cànons de bellesa tòxica), passant pels serveis de contingut en streaming com Netflix, Disney o Amazon, que contenen pel·lícules, sèries o documentals amb missatges polèmics que no passen filtres d'edat i pot veure qualsevol persona.

No és una qüestió de censurar temàtiques ni tampoc d'impedir la creació de material audiovisual. L'assumpte passa per valors i educació, on es reprodueixen matèries sexistes, la romantificació de les relacions tòxiques adolescents o uns valors perjudicials que ja no tenen cabuda al segle XXI. Molts paràmetres cinematogràfics i televisius -que no només provenen de Hollywood- suposen l'acceptació tàcita d'afers nocius que acaben sent normalitzat pels més joves. Aquesta és una llista de sèries i pel·lícules que reprodueixen aquests estigmes:

13 Reasons Why

El que semblava una sèrie sense precedents al voltant del suïcidi -basada en els llibres de Jay Asher- es va convertir en un monstre que va requerir la intervenció d'estudis psicològics que van confirmar la romantificació de la mort i del suïcidi. Des de Netflix no van tenir aturador i van començar a crear una dramatització excessiva que va tocar polèmiques en instituts nord-americans: violacions, tirotejos, bullying, assetjament... És incòmode i perversa.

Baby

Una altra vegada sota el segell de Netflix, aquesta sèrie italiana basada en fets reals va cometre el mateix error de romantificació quelcom tan greu com la prostitució adolescent. Ens mostra dues noies joves que, sota una premissa insidiosa, es plantegen la seva independència i identitat pròpia perquè estan "fartes de l'escola i de les seves famílies" a través de la pràctica sexual... prostituint-se. No hi ha ni per on agafar-la.

Control Z

Aquesta sèrie mexicana aborda un dels problemes més comuns que afronten els instituts moderns: la filtració de dades, fotografies o vídeos personals dels alumnes per culpa d'altres membres del centre. Això deriva en un assetjament que pot ser un bullying de manual o un de caràcter més sexual. Doncs en aquesta ficció ho converteixen en un problema encara pitjor: la venjança d'alumnes contra un suposat hacker que també s'està venjant i està filtrant el contingut personal de tots ells.

Beastly

Una altra pel·lícula basada en una novel·la de caràcter juvenil que reprodueix estigmes tòxics, ens mostra la vida d'un jove arrogant, guapo i ric que creu que tot li anirà bé a la vida. Tot cau pel pedregar quan una bruixa (sí, una bruixa) el converteix en monstre (li deforma el rostre i el cos) i li assigna només una tasca per recuperar-se: que algú s'enamori d'ell en un any. Centrar l'amor romàntic (el fet d'enamorar-se) com a salvació. No té ni cap ni peus.

Insatiable

De vergonya. Aquesta sèrie que pretenia ser un èxit entre els adolescents té una premissa molt clara: una noia pateix assetjament a l'institut per estar grassa. Anys després, molt més prima i "guapa", decideix venjar-se de totes les persones que van decidir fer-li passar malament l'adolescència. En primer lloc, el missatge és pervers: venjança. En segon lloc, menysprea totalment les persones no considerades "guapes" o "boniques" i amb cert pes. I, en tercer lloc, el guió és pèssim i de sèrie Z d'institut. Tingueu-la tan lluny com sigui possible.

Velvet

Aquesta sèrie espanyola d'Atresmedia (també disponible a Amazon) és de traca i mocador. Ambientada a finals dels anys 50 a Madrid, en plena dictadura, obvia un fet completament demolidor: el franquisme. No és que l'obvií, directament el nega. En plena capital espanyola, no hi ha ni rastre de les conseqüències del règim i simula que es viuen certes qüestions completament allunyades de la realitat. 

Cuties

Pel·lícula francesa que de manera incomprensible es va presentar al Festival de Sundance amb guardó per la seva directora, amb reconeixement en altres certàmens com els César. Presenta un grup de ball de nenes d'11 anys que, centrada la història en una noia protagonista, aquesta decideix trencar amb les creences conservadores que l'envolten i "començar a descobrir el seu propi cos". La sexualització de nenes d'aquesta edat és completament preocupant, especialment per l'enfocament del film.

American Pie

Superem-les d'una vegada. Són un insult a la intel·ligència dels adolescents (i directament un insult directe a les noies joves) que reprodueixen tot i cadascun dels missatges sexistes que es poden arribar a col·locar en un guió d'una pel·lícula. No contents amb fer-ne una n'hi ha 8 i un parell d'spin-off que són per presentar denúncia a la comissaria més propera. Són molt famoses, molt estimades pel públic millennial, però en ple 2023 entendre American Pie com a humor irreverent és per entregar les armes i abandonar en fila aquest planeta.