«No em molestis, m'han clausulat»: la febre del Fantasy arrasa entre els joves

El joc virtual de futbol mànager de La Liga EA Sports ha tingut un èxit impressionant entre els aficionats del futbol, ja que permet gaudir de la seva passió alhora que competeixen amb els amics en una experiència immersiva i realista

El joc La Liga Fantasy atrapa milers de joves (i no tant joves)
El joc La Liga Fantasy atrapa milers de joves (i no tant joves)
Pol Farell
09 d'octubre de 2024, 19:12
Actualitzat: 13 d'octubre, 10:37h

Un familiar, un amic, un company de classe o de la feina, segur que coneixes algú que juga al joc LaLiga Fantasy. Però en què consisteix? Tu ets l'entrenador i el director d'un equip de futbol. Com a mànager, pots fitxar, vendre, escollir titulars i dur a terme altres funcions a la vegada que competeixes cada jornada de lliga per ser el millor de tots. Doncs bé, tot i portar en funcionament molts anys, aquesta temporada 2024-2025 ha explotat de forma inesperada. Emoció, adrenalina, entreteniment o estratègia són els ingredients principals d'aquesta febre que atrapa milers de joves i que guanya més usuaris amb el pas de les jornades.

Si vols iniciar-te en aquesta aventura només t'has de descarregar l'aplicatiu i fer-te un equip. Rebràs una plantilla amb jugadors aleatoris i, amb un pressupost de 100 milions virtuals, podràs anar incorporant els jugadors que desitgis de LaLiga EA SPORTS. Un cop completades les alineacions, comença la jornada i les puntuacions. Cada jugador suma o resta punts segons el seu rendiment real als partits. Així doncs, la puntuació total del teu equip en finalitzar la jornada serà la resultant de sumar les xifres que cada jugador ha aconseguit al seu partit. Cada gol, assistència, targeta i pilota perduda comptabilitzarà per la puntuació final. La possibilitat de competir contra els teus amics converteix el Fantasy en una experiència immersiva que porta cada participant a demostrar el seu coneixement sobre el futbol i la seva habilitat per prendre decisions tàctiques. 

La Liga Fantasy ha aconseguit una viralitat tan aclaparadora a tots els nivells que fins i tot Gabriel Rufián, diputat d'Esquerra Republicana al Congrés, ha deixat anar comentaris relacionats amb el joc. El més recent ha sigut aquest dimecres al Congrés quan li han preguntat si creu que la rebaixa de la condemna suposa un menyspreu a les víctimes d'ETA i ell ha respost dient "He comprat Cubarsí per 50 milions en el Fantasy". Sense anar més lluny, fa un mes es va produir un altre comentari similar a l'entrada del Congrés quan va ser preguntat perquè aclarís qui era el mena que havia cotitzat més que Santiago Abascal. Ell va respondre "Lamine Yamal", preguntant al periodista si tenia el Fantasy per acabar comentant: "Et recomano que fitxis Vinícius".

Un dels factors que crea aquesta febre pel Fantasy arriba amb el període de mercat. Quan s'acaba la jornada, apareix un atractiu captivador per tots els mànagers, els cops de clàusula. És el moment en què pots fitxar els jugadors dels equips rivals, a través del pagament de la clàusula corresponent. Aquest punt aporta una gran diversió i competitivitat entre els usuaris, però no sempre acaba bé. Que un amic et "clausuli" un jugador important del teu equip just abans d'arrencar una nova jornada no és gaire agradable i això t'obliga a estar les 24 hores del dia pendent del joc. Com et pots prendre que et robin el Lamine Yamal a traïció?

Un cop ja sabem de què va LaLiga Fantasy i el tema de les clausulades, hem de parlar dels anomenats càstigs. En les lligues oficials hi ha premis pels millors mànagers de cada jornada i un seguit de recompenses dintre el joc com més diners virtuals. Ara bé, hi ha grups d'amics que han creat lligues pròpies per competir entre ells i han establert els seus càstigs. No obté res el que fa més punts en la jornada, sinó que l'usuari del pitjor equip rep una mena de penyora. Des de pagar una ronda de cerveses a la resta d'amics a haver de penjar un tuit graciós al seu perfil de X.

Però la tipologia de càstigs no acaba aquí i ja ha transcendit a TikTok fins a convertir-se en trends. Hi ha grups d'amics amb idees esbojarrades que les posen en pràctica pel pitjor usuari de la jornada. Gravar un ball amb un filtre femení o anar a classe amb un vestit i maquillats són penyores que fan passar vergonya i alguns accedeixen a fer-les si és en parella. Un altre càstig pot ser haver de fer el numeret davant de tota la classe mentre et grava un dels companys o simular que caus a terra en un espai públic. Ara bé, n'hi ha que són veritablement impactants, com rapar-te els cabells al zero o tirar-te per unes escales dintre d'un cub d'escombraries.