La detenció, dissabte passat, del fundador i director general de Telegram, Pavel Durov, quan aterrava a París amb el seu jet privat procedent de Bakú, a l'Azerbaijan, ha posat tots els focus sobre aquesta aplicació de missatgeria. En aquests moments hi ha més preguntes que respostes sobre Durov i els seus darrers moviments. De fet, el misteri ha envoltat sempre aquest home de negocis rus. Què està passant a Telegram?
Qui és Pavel Durov?
Es tracta d'un multimilionari rus, nascut a Sant Petersburg, de 39 anys, que posseeix també la nacionalitat francesa (com a Paul du Rove) i dels Emirats Àrabs, on resideix darrerament. Va fundar Telegram el 2013 junt amb un germà seu, Nikolai. Però mentre aquest dirigeix tècincament la plataforma, és Pavel qui la lidera de manera efectiva i n'és el rostre i el símbol. La seva fortuna? Segons informava Libération, Bloomberg la xifra en 9.000 milions de dòlars, Forbes en 15.500 milions.
De què se l'acusa?
Les acusacions que recauen sobre ell no són menors. Segons la premsa francesa, l'OFMIN (l'Oficina de Proteccció de Menors) l'ha detingut per "crim organitzat, frau, tràfic de drogues, assetjament cibernètic i promoció del terrorisme". La justícia francesa considera que no ha actuat per impedir que la seva aplicació servís interessos criminals. Segons Le Monde, fonts de la investigació haurien expressat que "s'ha d'acabar amb la impunitat de Telegram".
Quines sospites empaiten Telegram?
Ja fa anys que entorn la popular aplicació hi ha més que l'ombra de la sospita. Telegram, amb base a Dubai, ha volgut ser l'alternativa a les grans plataformes nord-americanes, però sempre ha hagut d'afrontar les crítiques per l'ús indegut de les dades personals dels seus usuaris. La seva defensa de l'anonimat, la inexistència de cap moderació i una particular defensa de la "llibertat d'informació" no ha fet més que incrementar els dubtes sobre la finalitat de la plataforma.
Quina és la seva relació amb el Kremlin?
Molts interrogants envolten la personalitat de Durov. El milionari va crear una altra plataforma, VK, que volia ser l'alternativa a Facebook i que va clausurar fa deu anys en negar-se a aportar les seves dades al govern de Rússia, abandonant el país. Però des del 2020, se sap que Telegram i les autoritats russes van arribar a un acord per col·laborar en investigacions policials. La reacció de les autoritats russes a la detenció ha estat sortir en defensa de Durov i acusar França de voler clausurar Telegram. També ha sortit a solidaritzar-se amb Durov el patró de X, Elon Musk.
Un fil de Josep Maria Ganyet, un dels analistes reconeguts sobre la realitat del núvol, aporta indicis sobre què hi ha al darrera de Telegram.
Tot el que envolta l’afer Telegram és molt tèrbol. En realitat no en sabem res.
— Josep M. Ganyet (@ganyet) August 26, 2024
1. El mite fundacional anti-Putin sembla que podria ser una farsa per convèncer dissidents de tot el món a usar-lo.
2. No té model de negoci i per tant depèn d’inversions externes
+
Per què va aterrar a França?
Aquesta és una de les moltes preguntes que ara per ara no tenen resposta. Durov sabia perfectament que era un home buscat i que si penetrava en territori francès seria detingut. Fugia, potser, d'un enemic més perillós que la justícia francesa?