Reptes i oportunitats

«Els audiòfons no figuren a la cartera pública espanyola i són comercialitzats per centres audiològics privats o per internet. Cal vetllar per la personalització de la tecnologia, l’acompanyament i la qualitat i equitat»

29 de maig de 2023
El proper curs 2023-2024 la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya oferirà el Grau en Audiologia General, com a títol propi. És el primer a Espanya, en la direcció feta per molts estats europeus des de fa anys. Amb aquest grau, la Fundació d’Estudis Superiors de Ciències de Salut de la UVic-UCC, titular de Facultat de Medicina, contribuirà a través de la docència del grau a impulsar la recerca i la innovació audiològica, col·laborant amb les empreses punteres del sector. Volem col·laborar a millorar la salut auditiva de la població, acompanyant a les administracions competents. La salut auditiva ha esdevingut una prioritat europea i internacional de salut pública.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de l’increment progressiu de la població amb pèrdua auditiva. Actualment, entorn de l'11% de la població mundial té dèficits auditius i l’OMS pronostica que l’any 2050 s’incrementarà a gairebé un 25% de la població. Les dades publicades indiquen que un 15% de la població europea de 19 a 34 anys sofreix alguna lesió neurosensorial per una exposició excessiva al soroll, mentre que un 90% ha sofert xiuletades en l’oïda almenys una vegada després d’escoltar música o sorolls en volums excessius. Entorn del 5% de la població està afectada de síndrome vestibular, que provoca inestabilitat, mareig, acúfens.

L’ús de reproductors MP3 s’ha disparat, amb un increment constant de les hores de connexió. A aquest fenomen que és habitual en més de 100 milions d’europeus cal sumar una societat amb alta contaminació acústica a les ciutats, en els carrers, en el lleure, en espais oberts o tancats o en el treball. El llindar segur per escoltar música en dispositius auriculars és per sota de 80 decibels i cal limitar a una hora, amb intensitat per sota del 60%. Cal controlar el volum, la durada i la proximitat del so. Qualsevol soroll per sobre de 85 decibels pot causar una pèrdua auditiva després de 8 hores d’exposició contínua. La prevenció de la contaminació acústica s’ha introduït entre les prioritats de salut pública igual que la contaminació atmosfèrica, ja que hi ha evidència d’importants i generalitats problemes físics i emocionals.

L’envelliment de la població contribueix a incrementar la pèrdua auditiva per raó d’edat. L’edat afecta la vista, a l’audició, igual que a la memòria o a les articulacions. La presbiacúsia és la pèrdua auditiva secundària a l’envelliment. S’inicia als 50 anys i s’incrementa amb l’edat. Afecta un 20% de les persones de més de 65 anys. Els efectes de la presbiacúsia no detectada o no corregida són múltiples: psicològics i físics, per l’aïllament, per la pèrdua de mobilitat per la inseguretat, provocant deteriorament cognitiu per la falta d’estímuls.

A Alemanya el govern efectua cribratge poblacional als 60 anys a tota la població per fer detecció precoç, prevenció primària i secundària i indicació protocol·litzada de diferents tractaments i tecnologia auditiva, audiòfons i/o implants coclears. Les futures cohorts de persones grans sumaran la presbiacúsia a la pitjor salut auditiva poblacional.
Els audiòfons no figuren a la cartera pública espanyola i són indicats i comercialitzats per centres audiològics privats o per internet. Cal vetllar per la personalització de la tecnologia, l’acompanyament i la qualitat i equitat. A Catalunya uns 870.000 persones sofreixen hipoacúsia. Unes 300.000 persones de més de 65 anys. D’aquestes unes 220.000 persones tenen hipoacúsia greu. Unes 390.000 persones amb síndrome vestibular.

A molts estats del món existeix un professional, l’audiòleg, amb competències específiques per mesurar la funció auditiva i vestibular. A Espanya, a Catalunya, no existeix aquest perfil professional. Els metges especialistes en ORL (Otorinolaringologia) diagnostiquen i tracten amb medicació o cirurgia. Els logopedes fan rehabilitació de la veu o dels llenguatges i els audioprotetistes (tècnics professionals) acompanyen en els centres audiològics privats en la decisió d’adquirir i usar els audiòfons.  Els audiòlegs aporten l’expertesa del mesurament en les etapes diagnòstiques i de seguiment dels tractaments i de la tecnologia auditiva i digital.

Els EUA existeix la professió d’audiòleg des de la Segona Guerra Mundial, el 1946, generalitzant-se a molts estats del món. A 34 universitats europees formen audiòlegs, normalment Bachelor en Audiologia General de tres anys i dos de màster d’especialització: audiologia pediàtrica, laboral, desenvolupament de tecnologia auditiva, audiòfons, implantologia coclear. A Portugal universitats de Porto i Coimbra ofereixen graus de quatre anys i l’exercici professional està consolidat.

Els audiòlegs treballen en els sistemes sanitaris: atenció primària, salut laboral, salut pública, hospitals pediàtrics o d’adults, en els centres audiològics comunitaris, en el sistema educatiu i en les empreses fabricants de tecnologia. Formen part d’equips multidisciplinaris: metges especialistes en otorrinolaringologia, audioprotetistes, logopedes, enginyers, informàtics, metges i infermeres, mestres, informàtics, físics entre altres, segons l’àmbit de dedicació.

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC treballa des del 2018 per poder fer l’oferta del nou grau en Audiologia General amb la Societat Catalana d’Otorrinolaringologia. El proper 5 de juny es graduarà la primera promoció de Medicina i el curs 2023-2024 al grau de medicina s’hi afegirà Odontologia i el Grau propi en Audiologia General.

El Grau propi en Audiologia General segueix les recomanacions de l’Acadèmia europea d’Audiologia. Grau de quatre anys que vol donar oportunitats a joves de batxillerat que vulguin una formació innovadora amb estàndards internacionals, a persones que hagin cursat un cicle formatiu de grau superior d’audioprotetistes i vulguin ampliar la formació, a altres professionals interessats a adquirir competències en salut auditiva i vestibular.  El pla d’estudis ofereix formació bàsica, clínica, tecnològica i pràctiques, tecnològiques i clíniques, en audiologia.

El Departament de Salut avala la necessitat d’audiòlegs per resoldre una part important els nombrosos llistes d’espera en temes relacionats en l’audició i la síndrome vestibular. La majoria d’hospitals de Catalunya ratifiquen la necessitat d’aquest professional en els serveis d’ORL per millorar l’atenció a les persones, nens i adults, amb hipoacúsia greu tributari de la mesura i seguiment de la funció auditiva i d’indicació de la tecnologia auditiva: audiòfons i implants coclears. També les associacions de persones sordes, les persones amb implants coclears consideren que hi ha necessitat de millora en l’acompanyament des del diagnòstic i al llarg de la vida, en especial, davant les grans possibilitats que tenen les tecnologies. A molts països l’atenció primària i comunitària incorpora audiòlegs per diferents programes poblacionals adreçats a nens amb hipoacúsia conjuntament amb educació, cribratges de persones grans, suport a les residències geriàtriques i en la salut laboral.

El Grau propi en Audiologia General incorporarà docents i investigadors catalans que treballen des de fa anys a universitats europees i volen tornar a Catalunya per impulsar l’Audiologia i forma part del projecte. Alhora, volem impulsar la recerca, la innovació i la transferència en aquest àmbit des de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut de la Catalunya Central (IRIS-CC), la Facultat i empreses del sector. Tenim aliances amb els centres de recerca i innovació de Catalunya. Enginyers experts en tecnologia auditiva i digital junt amb audiòlegs formats a l’estranger treballaran amb professionals de salut, a docents i investigadors de ciències bàsiques per una formació de qualitat teòrica i pràctica, clínica i tecnològica. Disposaran d’un laboratori, Audiolab, similar als europeus líders en audiologia.

Dinamarca és un dels estats del món que lidera les empreses, el sector de tecnologia auditiva. Dinamarca, Suïssa, USA, Alemanya, Holanda, Itàlia i el Canadà lideren les grans corporacions multinacionals del sector, totalment en expansió a tots els continents. William Demant Holding, GN Store Nord, Sonova Holding AG i WS Audiology són els quatre grups empresarials mundials en innovació, fabricació i comercialització dels implants coclears i audiòfons. Siemens l’any 1847 va liderar les primeres prestacions tecnològiques audiològiques a Alemanya. Des d’inicis del segle XX Dinamarca lidera moltes empreses audiològiques. L’any 1902 Hans Demant va crear una empresa familiar per trobar respostes tecnològiques a la hipoacúsia, que també patia la seva esposa. Ara el grup William Demant ha esdevingut un dels líders mundials. Oticon, una de les marques del grup William Demant, l’any 1977, va fabricar el primer audiòfon intracanal, l’any 1996, el primer audiòfon digital i l’any 2016 el primer connectat a Internet.

El Grau propi en Audiologia General de la UVic-UCC tindrà col·laboració amb una de les universitats daneses líders en audiologia, amb intercanvis docents, compartint recerca i vincles empresarials. Dinamarca ha conservat el seu teixit industrial històric innovant en tecnologia mèdica i ha esdevingut un referent en tecnologia auditiva. La Catalunya industrial pot incorporar aquest sector en expansió.

Amb modèstia, la UVic-UCC, vol contribuir amb el nou Grau propi en Audiologia General, a millorar la salut auditiva i la síndrome vestibular de la població catalana col·laborant amb els diferents departaments de la Generalitat, Recerca i Universitats, Salut, Empresa, Drets Socials i el govern espanyol. Obrir camí, innovar al servei de la docència, la recerca i la transferència és el que dona sentit a la Universitat. Aprenem dels estats europeus que porten anys d’anticipació- Les accions dels pròxims cinc anys en l’audiologia són una oportunitat que milloraria una necessitat social.