Calldetenes convoca la primera Festa del Batre

Aquest diumenge, diverses entitats col·laboren en la recuperació etnogràfica d’una tasca agrària desapareguda

Redacció
16 d'agost de 2011
Presentació de la primera Festa del Batre de Calldetenes, aquest dimarts a la tarda al Molí de la Calvaria.
Presentació de la primera Festa del Batre de Calldetenes, aquest dimarts a la tarda al Molí de la Calvaria. | Adrià Costa
Presentació de la primera Festa del Batre de Calldetenes, aquest dimarts a la tarda al Molí de la Calvaria. Foto: Adrià Costa.

El Molí de la Calvaria serà aquest diumenge l’escenari de la primera edició de la Festa del Batre de Calldetenes, una iniciativa conjunta de diverses entitats i institucions que volen conservar el record dels treballs agrícoles d’èpoques passades. En un ambient festiu, es presentaran totes les fases de què constava la recol·lecció i aprofitament del blat, que eren una vintena.

Les entitats promotores són l’Ajuntament de Calldetenes, el Molí de la Calvaria, els Tonis de Taradell i el Museu del Blat del mas Colomer de Taradell. La diada estarà dedicada al record de Josep Carol i Moncau, un gran impulsor de la recuperació del Molí de la Calvaria com a espai de coneixement de la cultura del blat, que va morir tot just fa uns pocs mesos.

En l’acte de presentació, celebrat aquest dimarts a la tarda damunt mateix del que serà el punt central de la festa -la restaurada era del Molí, que ha estat traslladada pedra per pedra des de la veïna casa pairal de la Calvaria-, Josep Maria Albó va relatar els quinze anys de treball de refeta del Molí, i va assenyalar el museu que ara conté i que és objecte de nombroses visites d’escolars i d’estudiosos de la mecànica de les aigües. “Al matí – va indicar- hi haurà la batuda amb les eugues, i a la tarda, la ventada.”

El professor de la UVic, Jacint Torrents, especialitzat en el món rural i impulsor del projecte de l’Ecomuseu del Blat al Colomer de Taradell, va manifestar-se “molt content per aquesta primera festa en tant que col•laboració entre les diverses entitats”. Torrents va destacar la presència d’un grup de joves etnògrafs amateurs que estan fent un camp de treball a Taradell i que seguiran la jornada de diumenge gravant en vídeo les tasques agrícoles i entrevistant-ne els protagonistes, “que seran un grup de gent gran dels voltants que vindran a ajudar-nos”.

L’objectiu d’aquesta mena d’activitats, va continuar Torrents, “és posar en valor el patrimoni que tenim a la comarca i portar a terme una tasca científica de mantenir actives unes tasques que tot i haver desaparegut de la vida agrària, es poden tornar a recuperar des del punt de vista etnogràfic."

En nom dels Tonis de Taradell, Josep Presseguer, va recuperar els inicis de la col•laboració entre les entitats promotores, tot remuntant-se a la publicació del llibre Femer fa graner del propi Torrents, i el procés d’elaboració del projecte de l’Ecomuseu del blat, que es va presentar en el curs de la Festa dels Tonis de Taradell d’aquest any.

L’acte va comptar també amb una intervenció inicial de l’alcalde en funcions de Calldetenes, Benet Illa, que va posar l’accent en l’esperit d’equip que anima les entitats i institucions participants en aquesta primera edició de la Festa del batre de Calldetenes.



- Visita guiada al molí fariner de la Calvaria

- Fotos del Molí de la Calvaria a Flickr