El dèficit fiscal d'Osona supera els 300 milions d'euros anuals

A Vic, el dèficit gairebé triplica el deute municipal | Un estudi del Cercle Català de Negocis constata que "en una Catalunya independent totes les comarques en sortiran beneficiades"

Publicat el 24 de setembre de 2015 a les 07:49
Actualitzat el 26 de setembre de 2015 a les 13:59

El dèficit fiscal, per comarques Foto: Redacció


Osona té dèficit fiscal anual de 318.514.672, segons les dades que publica el Cercle Català de Negocis. La institució ha fet  un extens informe sobre l'impacte real que té el dèficit fiscal sobre el territori i analitza com afecta sobre les comarques, vegueries, capitals de comarques i municipis amb més de 5.000 habitants.

En el cas de la ciutat de Vic, per exemple, el dèficit fiscal és de 86.464.544 euros, gairebé el triple de la suma del deute municipal (33.215.000 euros). L'informe conclou, en aquest apartat, que "molts ajuntaments podrien liquidar tot el seu deute en menys de mig any si hi destinessin íntegrament el seu dèficit fiscal".

Els municipis de més 5.000 habitants amb més deute fiscal són Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell i Badalona. Per comarques, Barcelonès, Vallès Occidental i Baix Llobregat són les més afectades. El Cercle assegura que "totes les comarques catalanes, fins i tot les relativament més pobres, tenen un nivell de riquesa per càpita superior a la mitjana espanyola. Per tant són contribuents nets a la solidaritat entre territoris".

La renda familiar osonenca, de les més baixes

L'anàlisi també posa el focus amb la renda familiar disponible per comarques. La Vall d'Aran, la Conca de Barberà, Ripollès i Gironès són les que tenen una renda més alta, superant amb entre 5 i 14 punts la mitjana catalana. A l'altre extrem, hi queden l'Anoia, l'Alt Urgell, el Baix Llobregat, la Selva i, en cinquena posició per la cua, Osona, set punts per sota la mitjana catalana.

Segons el mateix estudi i en referència a les inversions per part de l'Estat a Catalunya, el Cercle Català de Negocis assegura que s'han reduït en un 50% entre els anys 2004 i 2014. Enguany, "el Ministeri de Foment preveu invertir 1.072 milions d'euros a Catalunya, dels quals n'executarà només una part. Mentrestant, té 5.939 milions d’euros pendents d’executar a la Regió Metropolitana de Barcelona, als quals encara hem d’afegir els 4.000 milions d’euros de la línea orbital ferroviària".

A tall de conclusió, l'estudi del CCN constata que "en una Catalunya independent totes les comarques sortiran beneficiades" i "els municipis i les comarques més afavorits per la independència seran aquells que actualment tenen una renda familiar disponible per sota de la mitjana catalana".
 

Estudi del CCN sobre el dèficit fiscal a Catalunya / Cercle Català de Negocis