
L'expresident de Caixa Manlleu, Joan Contijoch, va assistir el passat dia 19 a Sabadell a la primera reunió de constitució del nou "Patronat de la Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa", que va nomenar com a president Jaume Ribera i Segura, i com a vicepresidenta Marta Colomer Cendrós, d’Òmnium Cultural.
La resta de patrons de l'entitat són Joan Contijoch Pratdesaba, en representació de la Fundació Antiga Caixa Manlleu; Salvador Soley Junoy, en representació de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i Carme Borbonès Brescó, representant de Càritas Catalunya.
La Fundació Antigues Caixes Catalanes, que té la seu a Sabadell, neix així amb un patronat de cinc membres constituït per tres membres de les entitats caixes d’origen, i dos membres d’entitats privades (Càritas Catalunya i Òmnium Cultural).
Així mateix, s’ha nomenat directora de la Fundació Belén Latorre Laguna, fins fa uns mesos directora de l’Àrea de Comunicació, Publicitat i Imatge a Unnim BBVA. Latorre havia ocupat anteriorment diversos llocs de responsabilitat sempre en l’àmbit de la comunicació i les relacions institucionals tant a Unnim com a Caixa Sabadell. En els darrers mesos s’havia responsabilitzat de l’activitat social i cultural d’Unnim Caixa arreu de Catalunya.
La Fundació desenvoluparà una actuació, majoritàriament a Catalunya, caracteritzada "per la diversitat i complementarietat, en els àmbits social, assistencial, cultural, formatiu, cívic, de promoció econòmica i mediambiental, directament o mitjançant la col·laboració amb entitats i institucions, i especialment amb les Fundacions de Manlleu, Sabadell i Terrassa, amb què comparteix mateix origen i finalitats, amb ànim de participar activament en la vida social i cultural del territori català i contribuir en el seu desenvolupament cultural i social", segons una nota del Patronat.
Seguint aquesta línia d’actuació, "la missió, visió i valors mantindran l’essència de les obres socials que li han sigut encomanades. Aquests valors seran: proximitat, relació i participació amb el territori, pluralitat, creativitat i innovació, compromís social i solidaritat."
Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes
La Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa es va constituir el 23 de maig de 2013 com a institució promoguda per l’antiga unió de Caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu.
Sota el nom Fundació Antigues Caixes Catalanes, i segons els seus estatuts, la Fundació té com a objecte donar continuïtat a les accions socials, culturals, assistencials, mediambientals i educatives més rellevants i històriques de les obres socials de les antigues caixes d’estalvis a tot Catalunya, amb fidelitat als principis que les van configurar i adequant-les a les noves circumstàncies.
D’aquesta manera ha culminat el procés de transformació d’Unnim Caixa en fundació especial “comuna”, i al mateix temps, s’han creat tres fundacions territorials hereves en l'àmbit social i cultural de les antigues caixes fundadores.
Tot aquest procés va tenir lloc després que, a finals del 2011, Unnim Caixa segregués el negoci financer a Unnim Banc, i passés a gestionar l’Obra Social de les antigues caixes, així com el patrimoni arquitectònic i immobiliari, el fons d’art i els actius patrimonials.
BBVA, principal mecenes i part compromesa amb la Fundació
La Fundació Antigues Caixes Catalanes tindrà com a principal mecenes BBVA. El mes d’octubre de 2012, Unnim Caixa i BBVA signaven un acord de col·laboració per realitzar de forma conjunta activitats que permetessin donar continuïtat a les actuacions més emblemàtiques de l’obra social d’Unnim.
A través del pla de col·laboració anual s’han estat portant a terme aquestes accions, així com diverses activitats socials i culturals tant als territoris d’origen de les antigues caixes com a arreu de Catalunya.