Opinió

Catar a Qatar

«Entre les moltes polèmiques que envolten el Mundial de Futbol de Qatar hi ha la prohibició de vendre alcohol al voltant dels estadis. Però de totes les notícies que arriben de l’emirat em sembla la més positiva».

Enric Xicoy
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:05h
Entre les moltes polèmiques que envolten el Mundial de Futbol de Qatar hi ha la prohibició de vendre alcohol al voltant dels estadis. Però de totes les notícies que arriben de l’emirat em sembla la més positiva. Ja sabem que els motius són religiosos i fruit de la llei islàmica i no sanitaris, però podria ser un model que podríem importar.

Aquesta notícia va coincidir pràcticament en el temps amb el Dia Mundial sense alcohol, del 15 de novembre. Aquell dia la Generalitat va fer públic un estudi que arriba a la conclusió que el 4,2% de les morts a Catalunya són atribuïbles al consum d’alcohol. L’estudi dona moltes dades, però una de les més preocupants és que el 21,5% dels estudiants de secundària s’ha emborratxat el darrer mes, especialment el cap de setmana. Estem parlant d’1 de cada 5 adolescents de 14 a 18 anys.  

Per això la prohibició de vendre alcohol al voltant dels estadis en un dia de partit em sembla una molt bona idea. Desgraciadament hi continua havent vandalisme i baralles en les prèvies de partits de futbol i l’abús del consum de l’alcohol n’és un factor condicionant. Però no penso només en els partits de futbol professionals, que també, sinó especialment en els estadis on es juguen partits amateurs. Segur que es tracta d’una proposta molt impopular, però va en la línia del que ja he exposat altres vegades: el problema no és el consum sinó l’abús.

Acompanyar els nostres fills als entrenaments i als partits de futbol sovint comporta moltes hores. Les estones mortes abans, durant i després dels partits o els entrenaments se solen fer passar al bar. I al bar, moltes vegades, s’hi consumeix alcohol, sobretot cervesa. Per suposat, la immensa majoria de familiars i aficionats fan un consum més que responsable de l’alcohol. Però també hi ha excepcions. I aquestes excepcions són les que comporten problemes.

A més, voldria recordar que la majoria de la canalla que juga a futbol és menor d’edat. Diria que no acabem de ser conscients de la imatge que donem als menors. Els últims anys s’ha fet una esforç molt gran des dels clubs per conscienciar als familiars perquè el seu comportament als camps sigui exemplar i la veritat és que s’ha millorat moltíssim. Però em sembla que encara hi ha marge de millora evitant riscos i donant una imatge exemplar als nostres joves si es prohibís la venda d’alcohol als camps de futbol com ja s’ha fet, i amb èxit, amb el tabac. 

D’acord, potser és excessiu començar amb la prohibició. Però algun dia hi arribarem i llavors se’ns farà estrany que no ho hàgim fet abans. Com passarà també amb el patrocini de les activitats culturals, per exemple. Precisament la Generalitat de Catalunya acaba de llançar una campanya per conscienciar-nos que l’alcohol no ajuda a la salut emocional. El lema no és un prodigi de creativitat: “per una bona salut emocional, menys alcohol és millor”. En tot cas, cal seguir picant pedra per fer entendre a la gent que tenim un problema amb el consum desmesurat de l’alcohol i que no n’hi ha prou amb campanyes de conscienciació.

Des de l'any 1973 visc a Torelló. Doctor en Periodisme per la URL on exerceix de professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna i secretari general de la Fundació Blanquerna. He col·laborat en diferents mitjans d'Osona i també he treballat a mitjans nacionals com Catalunya Ràdio, Canal 3/24 o La Vanguardia.

El més llegit