Centenars de persones a l'acte de comiat de Ramon Ripoll a Vic

El veterà militant independentista i treballador municipal va ser homenatjat amb un passadís d'estelades a la porta del cementiri

Publicat el 12 de juliol de 2019 a les 16:00
Actualitzat el 12 de juliol de 2019 a les 16:11
[nointext]La sala gran del tanatori de Vic no va donar l'abast ahir dijous per acollir els centenars de persones que van voler donar l'últim adéu a Ramon Ripoll, mort dos dies abans a l'edat de 62 anys. El taüt, cobert amb la bandera estelada, va presidir una intensa vetlla que va  culminar amb el cant dels himnes de la Muixeranga i dels Segadors.

Les intervencions de familiars, amics i companys de militància de l'esquerra independentista van insistir en destacar l'energia de Ripoll, la seva disposició a mobilitzar-se i actuar sempre i tothora en defensa del país i de les classes populars i el seu profund amor a la terra, demostrat al llarg de la seva vida.

Corones de flors en homenatge. Foto: NacióDigital


També es va posar de manifest el seu constant ajut a les entitats juvenils i veïnals, que va dur a la pràctica com a treballador municipal -"obrer de la cultura", tal com s'autodefinia-  i que sempre anaven més enllà del que era la seva estricta obligació: amb lectures de poemes de Vicent Andrés Estellés  ("…assumiràs la veu d'un poble, i serà la veu del teu poble, i seràs, per sempre poble"); una cançó de Paco Ibáñez amb lletra de Gabriel Celaya, La poesía es un arma cargada de futuro, o una colpidora interpretació de L'emigrant, de Jacint Verdaguer.

Nascut a Vic, el 4 d'octubre de 1956, el seu nom real era Ramon Ferrer i Ripoll, però tothom el coneixia pel segon cognom. Des de la seva adolescència es va integrar em moviments i accions que lluitaven contra la dictadura franquista i per la recuperació nacional de Catalunya. El 2011 va ocupar el lloc número 6 de la llista de la CUP i ha estat un activista permanent en la lluita contra els brots feixistes i xenòfobs a la ciutat. També va esmerçar moltes energies en donar suport a la lluita dels treballadors de les indústries càrnies.
Acabat el funeral al tanatori, un centenar de persones van adreçar-se fins a l'entrada del cementiri, on es va formar un passadís d'honor amb banderes estelades, a les quals s'afegien d'altres banderes com les d'Occitània, l'amazigh, les liles feministes, la bandera negra independentista i d'altres. Un cop enllestit el tancament de la làpida, es va cantar per segona vegada la Muixeranga i els Segadors.

Tot seguit, un grup de militants independentistes va baixar fins al barri del Remei a fer "una acció d'aquelles que li agradaven tant a en Ramon ", tal com es va explicar dins el cementiri per convidar a participar-hi. L'acció va consistir en posar el rètol de "Carrer d'En Ramon Ripoll" en substitució de l'actual nom de carrer del Virrei Avilés.