
Antoni Tortajada, Eloi Vila, Txevi Rovira i Joan Roca, a la presentació del llibre a Vic Foto: Toni Carrasco
El Consell Comarcal d'Osona va presentar aquest dimecres, a la sala Coll i Bardolet del Sucre de Vic, l’exposició ''Lluís Companys, polític fins a la mort''. La inauguració va coincidir amb la presentació del llibre El viatge de Companys, dels periodistes de TV3 Antoni Tortajada i Eloi Vila, un llibre d'història rigorosa però de fàcil lectura i assequible a tothom. L’acte va anar a càrrec, a més dels autors, del president del Consell Comarcal, Joan Roca, i del conseller delegat adjunt comarcal de Cultura, Txevi Rovira.
Com va dir Rovira en la presentació dels autors, Companys ha esdevingut “un mite que va morir per Catalunya”. Llibres com el que es va presentar ahir i els documentals que recentment s’han fet sobre el president han de servir per conèixer millor la seva història i els esdeveniments ocorreguts en aquells anys convulsos.
El llibre de Tortajada i Vila està basat, en bona part, en els guions de la sèrie de TV3, El viatge de Companys. Els dos autors van explicar amb molt detall diversos episodis de la vida del president, alguns més coneguts que d’altres, tot recordant els seus orígens i trajectòria. Un Companys que "va néixer ric i va morir pobre", un cas únic a la història europea.
Tortajada va voler recordar que Companys, més que independentista, era republicà, i que va lluitar tota la vida per la justícia social, però que amb seu afusellament, (Companys es va convertir en la víctima 2.761 dels afusellats pel règim), es va convertir en símbol de la resistència catalana.
Els autors també van dir que la història es repeteix massa sovint, com en els posicionaments de Companys i les seves relacions amb el govern espanyol, per la qual cosa el dirigent català va haver d’utilitzar totes les seves capacitats seductores. El president afusellat va començar la seva carrera política a Barcelona al costat de Leyret i Seguí, però els dos van ser assassinats i va tenir que continuar sol, i va acabar sent criticat tant pels seus com per les diferents forces de poder al país. Segons Tortajada i Vila, l'exili de Companys va ser molt i molt dur i ni el propi president de la república de llavors, Manuel Azaña, el va voler acompanyar en el moment de travessar la frontera cap a França.
L'exposició
Coincidint amb els 75 anys de l'afusellament del president Companys pel règim franquista, l'exposició que es va inauguar ahir ha itinerat els darrers anys per diferents localitats, i torna ara a Vic. La Fundació Josep Irla, que la va produir amb l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté com a comissari, la presenta d'aquesta manera: "Lluís Companys, fill de família benestant, advocat de formació, ho tenia tot a favor per gaudir d'una vida plàcida i acomodada. Però en una època marcada per importants injustícies i falta de llibertats, la seva consciència social el va fer triar la defensa dels més febles, encara que comportés una vida plena de sacrificis i perdre la seva pròpia llibertat ben sovint. És aquest un homenatge a l’home d’esquerres, republicà i catalanista. Un homenatge al polític honest i compromès amb el seu poble fins a la mort".
L'exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 9:00h a 20:00h a la planta baixa de l'edifici del Sucre, fins a l'1 de desembre.

L'exposició sobre Companys, a Vic. Foto: Toni Carrasco