Una jornada marcada pel xou d'Isabel Díaz Ayuso i el pols entre Pedro Sánchez i els dirigents del PP. Així ha estat bona part del matí de la conferència de presidents. Però tot i la tensió, després de la primera meitat de la reunió, ha arribat l'hora de dinar, un tiberi elaborat a càrrec del reconegut xef Carles Gaig que, entre els plats i elaboracions, ha utilitzat un producte típic d'Osona.
Es tracta de la tòfona negra, amb la qual el xef ha fet una crema per acompanyar l'anomenat Caneló Gaig.
La tòfona és un fong que es troba sota terra i d'una olor molt intensa. Per aconseguir-lo, es fan servir gossos tofonaires exquisidament ensinistrats. Osona és terra de tòfones: la seva latitud, alçada, vegetació, sòl o el clima del territori són ideals pel creixement de la tòfona negra.
El diamant gastronòmic d'Osona, directe del bosc a la cuina. La tòfona negra és un producte altament valorat de superfície irregular i rasposa, amb un interior de carn negra i molsuda, i d'intens sabor, que creix en diferents indrets del territori català, entre ells, a Osona.
Es tracta d'un bolet de temps fred, ja que la seva presència depèn de les pluges i de les temperatures, i la seva temporada va de novembre a març. La seva peculiaritat és que creix sota terra, per aquest motiu és difícil de trobar. A Centelles s'hi celebren diverses fires relacionades amb aquest producte, i també a Vic hi té lloc una de les mostres de tòfona negra més importants del país: el Trufforum.
El preu d'aquest diamant gastronòmic se sol fixa a la llotja de Vic i depèn, bàsicament, de si la temporada ha estat fructífera, una condició marcada, per exemple, per les pluges o les temperatures.
El menú del dinar de la conferència de presidents
Plats principals
• Amanida Xató: llom de bacallà, anxova de la Costa Brava i ventresca.
• Caneló Gaig amb crema de tòfona negra d'Osona.
• Suquet de la llotja de pescadors.
• Fricandó de vedella de Girona amb bolets.
Aigua, pa i cafè.
Postres
• "La nostra versió" de la crema catalana.
• Recuit de drap amb mel i cruixent d'avellanes de Reus.
Celler
• Vi negre: Les Terrasses de la DO Priorat.
• Vi blanc: Abadal Picapoll de la DO Pla de Bages.