El centre comercial de Vic rep a diari gairebé el doble de la seva població

Un estudi de la Fundació Comerç Ciutadà comptabilitza 850 negocis a la capital osonenca, gairebé el 13% dels quals són tancats

Publicat el 26 de març de 2018 a les 12:33
El centre comercial de Vic rep de mitjana 88.370 vianants, quasi el doble de la seva població. Així ho constata un estudi socioeconòmic realitzat per l'Observatori dels centres urbans de la Fundació Comerç Ciutadà. Entre octubre i novembre, durant 17 dies es van instal·lar 14 comptadors de persones en les principals arteries comercials que van posar de manifest que els majors fluxos coincideixen amb els dies d'obertura comercial i que en festiu el nombre de vianants cau un 55%. El carrer Jacint Verdaguer és el més transitat de tots amb 15.482 visitants diaris, seguit de la Rambla Hospital, amb 10.267. L'estudi també xifra en 850 els locals comercials de Vic, dels quals el 12,82% són tancats.

L'informe constata que en els dies feiners la major afluència de vianants es produeix entre les 17:00 hores i les 21:00 hores, coincidint amb l'horari comercial de tarda. Els festius, en canvi, es concentra al matí de les 9:00 hores a 13:00 hores. A més, també explica que, al migdia, amb el tancament dels comerços, el pas de gent cau; i que la celebració del mercat a la plaça Major, dos dies a la setmana (dimarts i dissabte), esdevé un fenomen important d'atracció de fluxos.

El carrer més transitat

Malgrat no ser un dels vials amb més densitat comercial –hi ha 6 negocis per cada mil habitants-, el carrer Jacint Verdaguer és el més transitat. Segons les conclusions de l'estudi, aquest fet es deu al fet que es tracta d'un eix que connecta amb l'estació de Renfe, al comerç i que es tracta d'un vial d'accés al centre.

Diversificació comercial

Dels 850 negocis censats, el 20% són d'hostaleria i restauració, seguit molt de prop pels equipaments de persones i l'alimentació, que suposen el 18%. Després hi ha un segon grup de sectors formats pels sectors d'alimentació, d'altres comerços i serveis, així com els locals buits o tancats, -13% cadascun d'aquests- i els locals de lleure, oci i cultura que representen el 10% del conjunt total.

Set ciutats més

L'estudi va comptar amb la col·laboració de l'entitat Vic Comerç i es va realitzar entre el 27 d'octubre i el 12 de novembre. A banda de la capital osonenca i en el marc de l'Observatori dels centres urbans, es va analitzar els mateixos barems a Olot, Figueres, Granollers, Mataró, Sabadell, Terrassa i Tarragona.