El nou POUM Vic dibuixa la ciutat del futur

Una ciutat compacta amb diferents pols de centralitat, una edificació controlada que aprofita el teixit existent i preserva les zones verdes i que distribueix equitativament tant l’habitatge social com el lliure per tota la ciutat

Publicat el 24 de gener de 2018 a les 13:24
Actualitzat el 24 de gener de 2018 a les 15:27
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és l’instrument d’ordenació integral del municipi que permet planificar el desenvolupament del territori i que, per tant, afecta directament el conjunt de la població de Vic i el seu entorn immediat. 

El POUM defineix diferents aspectes de la ciutat com ara els carrers, els edificis, els  parcs i els equipaments, però també l’ entorn rural i la relació física amb els municipis veïns. 

Objectius del POUM Vic 2018-2030 

L’objectiu del nou pla urbanístic és obtenir progressivament una ciutat que millori la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, que faciliti la cohesió social i que incorpori el concepte de sostenibilitat i salut en totes les actuacions que proposi, i alhora generi una estructura urbana capaç d’impulsar el desenvolupament econòmic i social. 

El POUM Vic aposta per una ciutat compacta, on el creixement es produirà completant el teixit existent i donant nous usos al sòl industrial que ha quedat obsolet a l’interior de la ciutat. 
La programació de nou sòl residencial és la mínima necessària per donar resposta al creixement demogràfic previst i que el sòl urbà existent no és capaç d’absorbir. 

Es distribueix equilibradament l’habitatge protegit i l’habitatge lliure per tota la ciutat per potenciar la convivència i la cohesió social.  
 
Sessions, exposició i visita personalitzada
S’ha donat audiència a la ciutadania a través del programa de participació ciutadana per recollir propostes i punts de vista.
Si vols conèixer més a fons al POUM VIC, 
- Vine a les sessions de presentació
6 de febrer a 2/4 de 8 del vespre / Centre Cívic de Can Pau Raba (barri dels Caputxins, Santa Llàtzer i Quatre Estacions)
8 de febrer a 2/4 de 8 del vespre / Espai ETC (Barri de l’Estadi, la Calla, Horta Vermella, Santa Anna, Serra-de-senferm, Barri d’Osona i el Montseny)
12 de febrer a 2/4 de 8 del vespre / Centre Cívic la Guixa (La Guixa)
14 de febrer a 2/4 de 8 del vespre / Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre (Centre històric, barri del Nord, carrer Sant Pere i el Sucre)
- Visita l’exposició 
Del 24 de gener al 30 d’abril / Casa Masferrer (Plaça Dom Miquel de Clariana, 5)
De dilluns a divendres, de 9 del matí a 3 de la tarda i els dilluns, de 4 a 7 de la tarda
Visita guiada dilluns 26 de febrer a les 6 de la tarda
- Atenció personalitzada  
L’atenció a les persones interessades en fer consultes o rebre informació detallada del POUM es realitzarà a l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament (Casa Masferrer) amb cita prèvia, trucant al 93 886 21 00 o sol·licitant a urbanisme@vic.cat, en el següent horari:
Dilluns, de 9 a 11 del matí i de 4 a 6 de la tarda
Dimarts i dijous, d’11 del matí a 2 del migdia
La documentació completa es pot consultar presencialment a l’àrea d’Urbanisme (plaça Dom Miquel de Clariana, 5) o a poum.vic.cat. 

El POUM en destacats

- El pla dona molta importància a la preservació de l’entorn natural, i a la protecció del sòl agrícola com actiu econòmic i social. 
 

El nou Catàleg de masies té en compte la unitat tipològica, formada per la masia i les altres edificacions històricament vinculades a l’activitat agrària, també com a unitat econòmica susceptible d’adaptar-se a nous usos. 

- Es programa una ciutat a la mida de les necessitats futures dins d’unes dimensions que la fan abastable i identificable als seus habitants.
 

S’ordena la continuïtat entre el teixit urbà existent i el nucli de la Guixa i els nous creixements.

- Es posa l’accent en el tractament del sòl urbà amb operacions de reordenació, urbanització, millora, renovació i reciclatge. 
 

Es dota els barris de nous espais lliures de proximitat. 

- Es pren consciència del paisatge urbà de la ciutat, i se’n vetlla la coherència. S’elabora una nova ordenança municipal annexa al POUM per facilitar-ho. 
 

S’ordena l’entorn de l’Atlàntida i de l’Escola de Música, en relació amb les adoberies i amb l’entorn del riu. 

- Es reforça la presència de la Universitat, pel seu paper fonamental en el desenvolupament de la ciutat. 
 

Es genera un nou pol d’atracció vinculat a la creació d’un nou equipament universitari que aportarà dinamització social i econòmica. 

- S’aplica el concepte de xarxa verda de mobilitat sostenible, articulant els espais lliures a través d’eixos de continuïtat física i simbòlica, amb itineraris cívics-saludables, paisatgístics-saludables i camins territorials. 
 

Es resolen les discontinuïtats per acabar i unir l’anella verda en els seus trams urbans. 

- El POUM situa la salut dels habitants com a objectiu a aconseguir mitjançant les diverses actuacions derivades del planejament. Es posa èmfasi en l’increment d’espais lliures a l’interior de la ciutat, la millora del benestar de les persones i la proposta de més recorreguts verds que relliguin els espais residencials amb els equipaments i els espais lliures. 
 

Es transforma el tram nord de l’eix Onze de Setembre per tal de potenciar la connectivitat entre els diferents equipaments de la zona esportiva i potenciar la mobilitat activa a peu i en bicicleta. 

- Es dona resposta a les necessitats del teixit productiu, i al fet que el municipi atrau treballadors d’altres municipis, amb la previsió de poder constituir un polígon comarcal. Es reserven sòls per a les activitats econòmiques, se’n millora la mobilitat i la relació amb el centre de la ciutat. 

- Es reforcen els trets identitaris que perviuen al llarg de la història i que han fet de Vic una capital de Catalunya. Es protegeix el llegat històric, urbanístic i arquitectònic, i s’hi incorpora un nou Catàleg dels béns a protegir. 

- Es preveuen noves infraestructures viàries que redueixin el trànsit i el nombre de vehicles a l’interior de la ciutat . 
 

Es projecta el vial del Puig dels Jueus per definir els límits de la ciutat en relació al camp, però també per disminuir els vehicles que entren a la ciutat procedents del nord. Es milloren els accessos i es protegeix el parc del Puig dels Jueus, mantenint-ne els valors ambientals i esdevenint un itinerari paisatgístic, cívic i saludable. 
 

Es completa l’avinguda Països Catalans al seu pas pel sud del barri de Santa Anna, aconseguint una nova avinguda cívica que permeti la connexió amb el nou barri del Marratet. 

- Es reforça el paper connector del riu Mèder en el pas per la trama urbana mitjançant l’emplaçament d’equipaments i espais lliures al llarg del recorregut: equipaments esportius, recinte firal, biblioteca, nou campus universitari, anella verda, etc. 
 

Consulta totes les novetats del POUM