Els 5 pobles amb encant d'Osona i el Lluçanès que no et pots perdre

De nord a sud i d'est a oest, ambdues comarques ofereixen un ric patrimoni arquitectònic, històric, cultural, paisatgístic i gastronòmic per descobrir

Els pobles amb més encant d'Osona i el Lluçanès.
Els pobles amb més encant d'Osona i el Lluçanès. | Osona.com
07 de juliol del 2023
Actualitzat el 28 de juliol a les 11:19h
Espais naturals espectaculars, història, patrimoni arquitectònic i cultura són algunes de les pinzellades que podem trobar a Osona i el Lluçanès, dues comarques que apleguen un grapat de petits i bonics municipis amb encant per visitar aquest estiu. Paisatges pintorescs que t'enamoraran, així com els seus habitants i la seva gastronomia, arrelada a la terra i a la tradició ramadera del territori. Osona.com et convida a descobrir cinc pobles amb encant de Catalunya ubicats a Osona i el Lluçanès.
 

Rupit i Pruit

Situat al centre del Collsacabra, a l'extrem nord-oriental de la comarca d'Osona, és un dels pobles amb més encant de Catalunya. Amb una població que no arriba als 300 habitants continua essent un municipi amb forta tradició rural format pel nucli de Rupit i un conjunt de masies dispersades pel territori conegut com a Pruit. Un poble d'origen medieval amb carrerons estrets i empedrats, cases dels segles XVI i XVII, petites edificacions romàniques, bonics espais naturals com el Salt de Sallent o el pont penjant són alguns dels atractius d'aquest petit municipi osonenc.
 

Imatge general de Rupit. Foto: Carme Molist

 

Tavertet

Assentat al damunt dels espadats que es precipiten sobre el riu Ter, Tavertet és un dels pobles més bonics del país. Un indret pintoresc declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya a on es conserven cases bastides entre els segles XVII i XVIII,  monuments romànics com l'església de Sant Cristòfol datada del segle XII i unes vistes magnífiques del pantà de Sau.
 

Església romànica de Sant Cristòfol de Tavertet. Foto: Aj. Tavertet

 

Viladrau

A tocar de les Guilleries i al cor del Montseny, Viladrau destaca, entre moltes altres coses, pel seu entorn natural privilegiat. Un poble amb molta història a on es poden trobar edificacions com l'església de Sant Martí –patró de la vila- formada per una nau central del segle XI i una façana barroca del segle XVIII, masos ja esmentats al segle XIV i que encara es conserven o un grapat de cases senyorials modernistes. Bressol del famós bandoler Joan Sala i Ferrer, més conegut com a Serrallonga, també és terra de bruixes i misteris.
 

Imatge general de Viladrau. Foto: Aj. Viladrau

 

Lluçà

Sens dubte, història viva del Lluçanès: els orígens de Lluçà se situen al segle IX encara que, anteriorment, podria haver-s'hi assentat un poblat ibèric i, fins i tot, algunes vil·les romanes. El patrimoni arquitectònic, històric i cultural d'aquest petit poble és extens: el Castell de Lluçà –documentat l'any 905 i del qual se'n conserva un mur i algunes estances-, l'església romànica –una de les poques de planta circular de Catalunya- o l'impressionant monestir romànic de Santa Maria de Lluçà fan d'aquest municipi un bonic racó que no deixa indiferent a ningú.
 

Monestir de Lluçà. Foto: Turisme Lluçanès

 

Alpens

A tocar amb el Ripollès i el Berguedà hi trobem Alpens, un municipi muntanyós de la comarca del Lluçanès format per un nucli antic de carrerons estrets de pedra, cases amb magnífiques portalades i elements fets de forja com pica-portes, fanals o baranes. Alguns dels llocs d'interès per visitar al poble són l'edifici barroc-neoclàssic de l'església Parroquial de Santa Maria o el santuari de Sant Pere de Serrallonga, un temple preromànic del segle IX.
 

Imatge general d'Alpens. Foto: Turisme Lluçanès