
Després que darrerament s'hagin sentit algunes veus contràries al model d'atorgament de les beques menjador perquè en cada territori s'aplicaven criteris lleugerament diferents, el Consell Comarcal del Bages ha liderat un procés en què han participat també els consells de l'Anoia, el Berguedà, Osona i el Solsonès, per presentar una proposta conjunta a la Generalitat. Aquest document hauria de servir per unificar els criteris econòmics i socials que es tenen en compte a l'hora d'atorgar les beques i dóna una especial importància a la situació social que viuen les famílies a l'hora de decidir si se'ls donen o no aquests ajuts.
La proposta manté els tres àmbits de valoració que hi havia fins ara per puntuar cada sol·licitud -nivell de renda, situacions específiques i situacions socials- però proposa uns nous valors màxims assignats a cada un: 20 punts per a la renda i la situació social, i 10 punts per a les situacions específiques.
El document recull que "la majoria dels municipis de les nostres comarques tenen una població inferior als 20.000 habitants i, per tant, els serveis socials municipals disposen de molts pocs recursos per destinar una part del seu pressupost a l'atorgament d'ajuts de menjador. Per això ens sembla important que la situació social es valori en el mateix percentatge que la renda". I afegeix que, en casos d'alt risc social, les famílies puguin disposar d'aquest ajut, independentment del límit econòmic si és necessari.
Quant a la valoració del nivell de renda de la unitat familiar, el document fixa un nivell màxim que exclogui de la convocatòria i proposa un mètode de càlcul per aplicar-lo de forma unificada en tots els consells comarcals.
En relació als punts que es poden aconseguir per situacions específiques, s'hi inclou, per exemple, la qualificació de família nombrosa, la condició de monoparentalitat, l'existència d'infants en acolliment, discapacitat de l'alumne o dels seus germans, distància del domicili fins a l'escola, etc.