Després que el passat desembre el papa Benet XIV reconegués el segon miracle del Pare Coll -condició indispensable per accedir a la condició de sant- aquest diumenge se celebrarà a Roma la cerimònia de canonització. La missa, que començarà a les 10 del matí, serà retransmesa en directa per La 2 de Televisió Espanyola.
Desenes de peregrins del Ripollès i d'altres punt del país seran al Vaticà per seguir la canonització del beat Francesc Coll, nascut a Gombrèn el 1812 i mort a Vic (Osona) el 1875. Entre les autoritats presents hi haurà a banda del bisbe de Vic, Romà Casanova, els alcaldes de Gombrèn i Vic, Eudald Picas i Josep Maria Vila d'Abadal.
Els actes eclesiàstics s'allargaran una setmana ja que el següent diumenge, 18 d'octubre a les 12 del migdia, el bisbe de Vic serà a Gombrèn per presidir una missa d'acció de gràcies. En el full parroquial del Baix Ripollès s'adverteix que aquest diumenge, per permetre seguir la cerimònia, s'avançarà la missa de Gombrèn a les 9:30. També s'avançarà la de Campdevànol del dia 18 a les 10:30.
----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
L’alcalde de Vic assisteix diumenge a la canonització del Pare Coll a Roma
- La cerimònia serà oficiada pel Sant Pare a la plaça de Sant Pere del Vaticà
L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, representarà la capital d’Osona en la cerimònia de canonització del Pare Coll que tindrà lloc el proper diumenge, dia 11 d’octubre, a la plaça de Sant Pere del Vaticà i que serà oficiada pel papa Benet XVI. El pare Coll va ser l’impulsor de la congregació de les germanes Dominiques de l’Anunciata el 1856.
El pare Coll va morir a la ciutat de Vic l’any 1875 i actualment, encara dóna nom a l’Escola Pare Coll on hi estudien 746 nens i nenes d’infantil, primària i secundària. Tot i que era nascut a Gombrèn, el pare Coll va anar a viure de ben jove a Vic ja que va realitzar la formació sacerdotal al Seminari.
La cerimònia serà solemne i tindrà una nodrida representació política i eclesiàstica, tant catalana com de l’Estat espanyol. També està previst que hi assisteixin peregrins de tot el món.
-----------
NOTA DE PREMSA
BISBAT DE VIC
Amb motiu de la Canonització del P. Coll
AQUEST DIJOUS MARXA EL PELEGRINATGE PARROQUIAL I DIOCESÀ CAP A ROMA AMB 82 PARTICIPANTS
Després de mesos de preparatius, donar- ho a conèixer, inscripcions i trobades, finalment, aquest dijous, dia 8, 82 pelegrins emprendran, si Déu vol, viatge en vaixell des del Port de Barcelona cap a la capital de l’Església Catòlica per a viure-hi unes diades que, fins el dia 13, s’espera siguin ben felices i curulles de vivències d’art, història, tradicions, coneixement d’un lloc i una gent amb les seves peculiaritats, i sobretot d’amistat, fraternitat i fe comuna, ja que el motiu principal és poder participar de la joia de poder comptar amb un nou testimoni i exemple de santedat en el seguiment de Crist, com és el Beat Francesc Coll i Guitart, natural de Gombrèn, al Ripollès, del Bisbat de Vic, que estudià al seu Seminari, fou popular predicador a Catalunya, fundador de les Dominiques de l’Anunciata, i Vicari de la Parròquia d’Artés i de la de Moià. Juntament amb ell, el Papa Benet XVI, en la solemne missa concelebrada diumenge dia 11 a la plaça de Sant Pere del Vaticà a 2/4 d’11 del matí, hi proclamarà la santedat de la Germana Maria de la Creu (Joana) Jugan, fundadora de la Congregació de les Germanetes dels Pobres; el P. Josep Damià de Veuster, l’apòstol dels leprosos de l’illa de Molokai; el Germà Rafael Arnáiz Barón, monjo trapense del monestir de San Isidro de Dueñas (Burgos) que morí molt jove deixant escrits de fonda reflexió espiritual a partir del sofriment; i el bisbe polonès Zygmunt Szcesny Felinski, fundador de la Congregació de les Germanes Franciscanes de la Familia de Maria. En la missa hi ha previst que hi tingui un lloc destacat el bisbe Romà per ser el del lloc de provinença del P. Coll, i hi concelebraran el rector de Gombrèn, Mn. Antoni Boqueras; Mn. Francesc Basora, rector de Folgueroles, parròquia en la que hi ha la masia Puigselloses tan lligada a la vida del Pare Coll; i el rector d’Artés Mn. Josep Maria Mas que és a la vegada un dels organitzadors del pelegrinatge.
Els pelegrins d’aquesta expedició hi tenen reservats els seus llocs específics especials. La majoria provenen del Bisbat de Vic, però també n’hi ha del de Tortosa i del de Solsona. Concretament les poblacions d’origen dels pelegrins són 20:
Camprodon, Ripoll, Sant Hispòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Cantonigròs, Santa Maria de Corcó, Manlleu, Folgueroles, Vic, Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Monistrol de Calders, Artés, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Castellfollit del Boix, Igualada, Barcelona, Deltebre i Olvan.
L’embarcament al Moll de Sant Bertran, a la nau Cruise Roma, de la Companyia Naviliera Grimaldi Lines, és previst a les 8 del vespre per sortir a ¼ d’11 de la nit, i l’arribada al port de Roma que es troba a la ciutat de Civitavecchia, a ¾ de 7 de la tarda de l’endemà. Són hores per descansar, conviure, passar-ho bé i començar a travar llaços de fraternitat que facilitin un autèntic pelegrinatge cristià ben agermanat.
Al matí del divendres és previst celebrar l’Eucaristia en alta mar presidida pel bisbe i concelebrada pels mossens, i tenir estones de trobada en comú per a conéixer-se i passar unes hores ben agradables tots junts. El trasllat a Roma des del port s’haurà de fer en dos autocars que es tindran a disposició per als diferents trasllats i recorreguts per l’anomenada Ciutat Eterna, acompanyats i servits pels guies corresponents, per tècnics de l’agència Ruth Travel de Barcelona i de Roma, i pels organitzadors de la Parròquia d’Artés.
El dissabte el programa inclou, ben d’hora del matí, trasllat cap al Vaticà per celebrar l’Eucaristia a la Capella de Sant Josep dins la Basílica de Sant Pere, en exclusiva per a aquest pelegrinatge. Tot seguit vista als Museus Vaticans, que inclouen la Capella Sixtina, amb entrada reservada per al grup. A la tarda, participació a la Cerimònia d’Acollida dels pelegrins del P. Coll vinguts d’arreu del món, a l’”Angelicum”, la gran Universitat dels Dominics. Després de sopar, panoràmica nocturna de la Roma Barroca, magníficament i espectacularment il•luminada amb llocs tan emblemàtics com Plaça d’Espanya, Plaça Navona, Fontana di Trevi, etc.
El diumenge al matí, totalment dedicat, naturalment, a la cerimònia de la Canonització. A la tarda, visita a la Roma Antiga i Imperial que acabarà amb l’emblemàtic Coliseu, lloc de martiri de tants i tantes cristians.
El dilluns al matí es participa a la tradicional Missa d’Acció de Gràcies que es fa després de la Canonització. En aquest cas és amb motiu de la del P. Coll, i és prevista a la Basílica de Santa Maria Sopra Minerva (antic temple romà pagà) on hi ha el sepulcre de la intrèpida Santa Caterina de Sena, una de les patrones d’Europa. Acabada la Missa, visita a la Basílica de Santa Maria la Maggiore i si es pot també a la de Sant Joan del Laterà, la catedral de Roma, i a la tarda la de Sant Pau Extramurs, i així poder completar la tradicional visita a les basíliques de Roma, totes elles curulles d’art de testimoni de vivència de fe.
El retorn segueix el mateix horari que a l’anada, i també hi ha prevista la celebració de l’Eucaristia en alta mar i bones estones per saborejar tantes vivències que, a ben segur, els pelegrins portaran a mans plenes i que han de quedar ben marcades en llurs vides per sempre.
El que va néixer pel mes d’abril, com a projecte propi de la parròquia d’Artés, moguts per les ganes de ser presents en aquest esdeveniment que és la canonització d’un sant que és també tan seu, amb l’assumpció del pelegrinatge per part del bisbe diocesà, sense, però, marxar de la direcció de la parròquia artesenca, ha anat creixent fins a poder comptar amb aquesta notable participació que, juntament amb els, naturalment més nombrosos pelegrins portats per les germanes dominiques de l’Anunciata d’arreu del món, donen fe de l’estima envers el P. Coll i corresponen així com es mereix a la seva tan fecunda personalitat primer per a Catalunya i d’aquí a tot el món.