La Universitat de Vic (UVic) adapta la seva oferta a l’Espai Europeu d’Educació Superior oferint, per al curs 2009-2010, 17 graus i 12 màsters universitaris. D’aquests destaca el grau d’Enginyeria en Mecatrònica, títol emergent únic a l’Estat espanyol.
Això suposa l’adaptació de més de la meitat de la seva oferta que, juntament amb les llicenciatures i diplomatures arriba als 30 títols. Aquest procés, que va començar el curs passat amb la implantació dels graus de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i Traducció i Interpretació, ha de culminar el curs 2010-2011 amb el total de les titulacions adaptades.
- Més informació, graus i màsters
- Notícies publicades del grau de Mecatrònica
------------
La Universitat de Vic tindrà adaptada al curs vinent més de la meitat de la seva oferta al Pla Bolonya
Vic (ACN).- La Universitat de Vic (UVic) tindrà adaptada el curs vinent la meitat de la seva oferta de titulacions a l'Espai Europeu d'Educació Superior. El proper curs 2009-2010 la universitat osonenca oferirà 17 graus i 12 màsters universitaris adaptats al Pla Bolonya. La majoria de graus són adaptacions de l'actual oferta.
Entre els nous graus que el vicerector, Carles Torres, etiqueta com a “emergents”, hi ha els nous estudis de mecatrònica, únics a l'Estat, i un grau de disseny impartit pel centre adscrit Bau a Barcelona. La UVic està iniciant la tramitació per crear nous graus d'especialitats com ara psicologia, odontologia o treball social.
De cara al curs 2010-2011, la UVic complementaria el procés de Bolonya adaptant 11 graus més als 17 del proper curs. Als citats de psicologia, odontologia i treball social també es treballa per implementar una enginyeria de tecnologies de la informació i la comunicació i un grau de llengües aplicades i comunicació intercultural. Amb l'adaptació de titulacions i els graus “emergents” l'oferta de la UVic estaria “estabilitzada”, segons Torres, que assegura que això no vol dir que l'oferta de graus sigui invariable. Per Torres el model mixt públic-privat de la UVic fa que tingui una estructura “àgil” que li permet anar-se adaptant a les necessitats.
Torres admet que posar en funcionament el proper curs el primer grau de mecatrònica de tot l'Estat pot comportar un risc perquè es desconeix 'quina acceptació tindrà'. Tot això confia que el nombre de sol•licitants sigui acceptable perquè la creació d'aquest tipus d'estudis el van proposar empreses de l'entorn de la UVic. De cara a la implantació de graus de psicologia, odontologia o treball social, que s'imparteixen en universitats de Girona o l'àrea metropolitana, Carles Torres diu que s'està en un sistema “canviant” amb més pes dels sistemes virtuals. Pel vicerector d'Ordenació Acadèmica de la UVic la universitat osonenca ha d'apostar per la “diferenciació” per fer més atractius aquest tipus d'estudis i dotar-los d'elements singulars.
També hi haurà estudis actuals que en la reconversió es “desprogramaran”. Aquest és el cas dels estudis d'enginyeria tècnica de telecomunicacions i turisme que “bàsicament” no s'adaptaran perquè hi ha pocs alumnes matriculats. Per a Torres, això no vol dir renunciar aquest tipus d'estudis sinó que es pot oferir formació en aquest camps ja sigui amb màsters, formació continuada o altres tipus d'estudis. “No tot ha de passar pels graus” assenyala Torres.
Abans del procés d'adaptació a l'Espai Europeu d'Educació Superior la UVic oferia 29 titulacions. Actualment la universitat té uns 4.500 alumnes als que realitzen formació continuada i de reciclatge.