VI Jornada d'Infermeria. Foto: Adrià Costa
Més d’un centenar d’infermeres s’han reunit aquest divendres a Vic per debatre i intercanviar experiències sobre l’ús de les teràpies naturals i complementàries, en el marc de la celebració de la VI Jornada d’Infermeria d’Osona, que organitza la delegació del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona a la comarca.
La inauguració de la jornada ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, de la vicepresidenta i directora de Programes del COIB, Núria Cuxart, de la delegada del COIB a Osona, Emi Chirveches i de la professora de l’Escola de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic, Montserrat Lorenzo.
Durant la inauguració de la jornada, l’alcalde de Vic ha donat el seu suport a aquest col·lectiu professional i ha defensat la necessitat de “potenciar” i “fer visible” les infermeres i infermers, perquè són els professionals de la salut que “humanitzen la sanitat i ajuden a viure millor a la gent”.
Chirveches ha assegurat que l’ús de les teràpies naturals, que desperta cada vegada més interès entre les infermeres, “van en consonància amb els plantejaments de la pròpia professió, perquè són un mitjà per tenir cura i millorar el benestar de la persona”.
La vicepresidenta i directora de Programes del COIB ha defensat la necessitat que l’ús d’aquestes teràpies siguin reconegudes, des del punt de vista legal i també acadèmic. “En el cas de les infermeres, l’ús de les teràpies naturals ha de ser un instrument per oferir les cures infermeres i això és el que les legitima i les protegeix a l’hora d’utilitzar-les”, ha apuntat.
La física especialista en física de partícules i gravitació, Teresa Versyp, ha pronunciat una conferència en la que ha donat algunes pautes generals sobre el món atòmic i subatòmic, des d’un punt de vista molt divulgatiu, i que serveixen de base per l’aplicació de les teràpies naturals i complementàries.
L’acte també ha comptat amb la participació d’infermeres i d’altres professionals de la salut que treballen en l’àmbit hospitalari i d’atenció primària i que han donat a conèixer, a través de ponències i tallers, diverses teràpies naturals que utilitzen en la seva pràctica diària, com a mètode per aplicar les millors cures infermeres.
La infermera de l’ABS Llefià del SAP Badalona-Sant Adrià, Rosa Cabello, ha explicat els beneficis de la sofrologia, mètode que utilitza tècniques de relaxació, exercicis respiratoris i moviments corporals que tenen com a finalitat el desenvolupament del benestar psicofísic de la persona.
L’anestesiòloga del Consorci Hospitalari de Vic, Andrea Corominas, ha donat a conèixer els beneficis de l’acupuntura, que actualment aplica a través d’un projecte d’innovació que està duent a terme amb un grup usuaris que pateixen dolor crònic i que són atesos en aquest centre sanitari.
La infermera Lluïsa Gorrindo ha detallat les aplicacions de la reflexologia, mentre que la llevadora Anna Fusté ha defensat les avantatges en l’ús de les teràpies naturals a l’hora d’atendre a les dones durant el procés del part i del puerperi.
L’ús de les tècniques de relaxació les ha donat a conèixer la infermera del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, Núria Pujol, mentre la infermera Queralt Argerich ha explicat els avantatges de la diafroteràpia i el metge del Servei d’Emergències Mèdiques del mateix consorci, Jesús Vera, ha mostrat els beneficis de l’aplicació de l’homeopatia.
- Veure programa (PDF)
VI Jornada d'Infermeria. Foto: Adrià Costa