El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquest divendres els nous espais d'Urgències de l'Hospital Universitari de Vic, on s'atenen anualment més de 60.000 persones que necessiten diagnòstic i tractament. Les obres de millora i ampliació de les instal·lacions han permès augmentar un 38% l'espai -passant de 1.200 a 1.700 metres quadrats- i incrementar el nombre de punts d'atenció –de 46 a 57 boxs-.
La remodelació, amb un cost de 2 milions d'euros cofinançats entre el Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, ha tingut un any de durada, període durant el qual l'activitat assistencial no s'ha aturat.
Les actuacions han permès millorar els accessos al servei d'Urgències, fer sales d'espera més àmplies i espais de treball funcionals i còmodes. La nova distribució també ha possibilitat la creació de zones diferenciades segons el tipus de pacient i la complexitat –urgències pediàtriques, de salut mental o pacients en observació-.
Les diferents àrees disposen de sistemes de monitoratge centralitzat que permeten fer un seguiment dels pacients de forma integrada i en mobilitat. El vestíbul i l'entrada principal d'Urgències s'ha remodelat, amb una nova sala d'espera que comunica amb un nou nucli de lavabos adaptats que s'ha construït annex a l'edifici existent.
Destaca també Pediatria, amb el doble de punts d'atenció, cinc boxes amb capacitat per a 10 llits, una sala d'espera pròpia i espais adaptats als infants. L'espai d'urgències de Salut Mental també té zona pròpia, amb tres boxes, un consultori de visites ràpides i un espai per a pacients amb trastorn mental greu. I pel que fa a l'àrea d'Observació, hi ha cinc nous boxs dobles, amb llum natural i bany propi.
Un dels nous box de les Urgències de l'Hospital de Vic. Foto: Irene Giménez
Un model de "porta única" pioner a Catalunya
A partir de l'1 de març començaran a funcionar les noves urgències territorials d'Osona a l'Hospital de Vic amb un model de "porta única" pioner a Catalunya que integra els serveis d'urgències hospitalàries amb les de l'Atenció Primària sota un mateix espai compartit i una única direcció que recau en Judit Roca.
"Aquest model integrat d'atenció d'urgències ha de millorar i beneficiar la separació de les urgències de baixa complexitat de les de més complexitat", apunta el conseller de Salut. Balcells remarca que aquesta és una "experiència bona" de serveis integrats i territorials: "Osona és un bon model", afegeix.
El treball en xarxa entre professionals permetrà donar una resposta més adequada a cada situació en un espai conjunt. La porta única d'entrada a urgències per a tota la ciutadania de la comarca es posarà en marxa a partir de l'1 de març, en horari nocturn de dilluns a divendres, i els caps de setmana i els dies festius les 24 hores.
Un sistema "facilitador" per l'usuari
Judit Roca, directora del nou servei territorial d'urgències, detalla que, abans de la pandèmica de la Covid-19, ja existia aquest model territorial. Es tracta d'un sistema "facilitador" per l'usuari a l'hora d'accedir a una atenció urgent.
Des del punt de vista organitzatiu, Roca explica que la coordinació entre professionals és crucial "per oferir la resposta correcta" al pacient. "A la comarca, la ciutadania fa un molt bon ús dels recursos de salut i dels serveis d'urgències", apunta la directora.
Judit Roca, directora del nou servei territorial d’urgències d'Osona, aquest dijous. Foto: Irene Giménez
Fins ara, el CAP Vic Nord també oferia atenció continuada d'urgències a tot Osona, una funció que amb la implementació del nou model territorial deixarà de fer. Els professionals que actualment estan donant serveis en aquest centre mèdic es traslladaran als espais únics d'urgències de l'Hospital Universitari de Vic.
D'altra banda, les urgències lleus es continuaran atenent des dels Centres d'Atenció Primària fins a les 20:00 hores, i a partir de l'1 de març, si és a la nit, també a l'Hospital de Vic. Els caps de setmana i festius, es mantenen a la comarca els següents 4 punts d'atenció urgent: Zona Manlleu (CAP de Manlleu), Zona Torelló (CAP de Torelló); Zona Tona (CAP de Tona), i Zona Vic, al Servei d'urgències territorial a l'Hospital Universitari de Vic.