L'IES Miquel Martí Pol de Roda de Ter impartirà el curs 2024-2025 un nou cicle formatiu de grau mitjà d'activitats eqüestres. Així ho ha anunciat aquest divendres 5 d’abril la consellera d'Educació, Anna Simó, després de visitar el centre i de reunir-se amb l'equip directiu acompanyada de l'alcalde del municipi, Toni Mas, i de la directora dels Serveis Territorials, Gemma Boix.
D’aquesta manera, l'institut de Roda de Ter es convertirà en el setè centre educatiu de Catalunya que ofereix aquesta formació -el tercer de titularitat pública- i el primer d’Osona. Feia anys que des de Roda de Ter es treballava per fer possible aquest projecte i, de fet, l’abril del 2023 ja es va fer pública la possibilitat d’incorporar el cicle a l’IES Miquel Martí i Pol.
Oferta única a Osona
El grau mitjà en activitats eqüestres són estudis postobligatoris que capaciten per menar i cuidar el bestiar equí en cadascuna de les fases productives, i també per desenvolupar activitats de guia per itineraris eqüestres.
La formació posa especial atenció en la seguretat i el benestar animal, en la utilització i el manteniment de les instal·lacions, la maquinària i equips i a la normativa de benestar animal o de protecció ambiental. La durada dels estudis és de 2.000 hores -1.650 hores en un centre educatiu i 350 hores en un centre de treball- distribuïdes en dos cursos acadèmics.
Mercè Palau, directora de l'Institut Miquel Martí i Pol, explica que per arrencar el cicle el mínim d'alumnes és de 10, però que es pot arribar a cobrir una demanda de fins als 25. El retorn rebut fins ara, quan encara no s'havia aprovat oficialment el cicle, és molt bo i "ja hem tingut trucades de gent que s'hi ha interessat" detalla Palau.
Actualment, el grau mitjà d'activitats eqüestres s'ofereix en centres de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), Manresa (Bages), Sant Martí Vell (Gironès), Santa Susanna (Maresme), Mollerussa (Pla d'Urgell) i Torredembarra (Tarragonès). Ara també arribarà a Osona amb Roda de Ter.
Un cicle "en clau comarcal"
La consellera d’Educació, Anna Simó, considera una "anomalia" que Osona no tingués aquests estudis "sent la comarca amb més hípiques del país". En aquesta línia, detalla que l’objectiu és cobrir "un perfil professional molt demandat" per la vintena d’activitats equines que hi ha a la comarca.
El cicle aposta per una formació dual –teòrica i pràctica- i dos dies a la setmana l’alumnat rebrà formació a les instal·lacions del Club Hípic Osona Horses de Malla. "Roda serà la capital d’Osona del treball al voltant de l’hípica", assegura la consellera d’Educació.
Per la seva banda, l’alcalde de Roda de Ter, Toni Mas, remarca que l’aposta d’acollir el cicle va ser pensada "en clau comarcal" i amb la finalitat de cobrir una oferta de formació que no existeix a Osona.