L’Observatori Meteorològic de Vic obre les portes

Aquest divendres a la tarda es podrà visitar.

Publicat el 22 de març de 2011 a les 14:57
La història de la meteorologia a Vic i la seva comarca disposa d’un important llegat de dades i informacions sobre diferents fenòmens meteorològics. Des de mitjans del segle XIX es troben informacions en diverses fonts. Aquestes informacions s’han anat recollint en el temps. El 1992 es crea la xarxa meteorològica d’Osona (XMO) i gràcies als observadors  voluntaris aquestes informacions es van mantenint sense interrupció. El 2010 l’Ajuntament de Vic, des de la regidoria de Medi Ambient, entoma el projecte de dimensionar i donar a conèixer l’estació meteorològica de la zona esportiva de Vic i la Xarxa meteorològica d’osona.

El pròxim divendres, dia 25 de març tindrà lloc la jornada de portes obertes d’aquest Observatori Meterològic  prevista a les 18:30 h. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Mercè Vidal.

L’observatori meteorològic és un equipament municipal.  Situat al costat del Mas Osona de Vic. L’Ajuntament ha fet una gran inversió en aquest equipament, tant en  l’espai d’ús, com en els equips tècnics i humans. A l’observatori, s’hi desenvolupen les tasques habituals d’un emplaçament dedicat al temps, i a més , es poden fer visites guiades, visites per a escolars i universitaris. El responsable recull cada dia les dades de l’observatori i les envia a diferents estaments: a l’Instituto Nacional de Meteorologia, el Servei Català de Meteorologia i a TV3. A més, com a membre de la Xarxa Meteorològica d’Osona, cada mes recull les dades de quaranta poblacions de la comarca, n’elabora un resum mensual i  l’envia a aquests estaments meteorològics.

Amb la posada en marxa del nou web de meteorologia, que penjarà de la pàgina web de l'Ajuntament de Vic, es podrà trobar informació meteorològica en temps real, dades meteorològiques dels últims 18 anys, resums anuals, un espai on es poden aportar  fotografies, dades històriques de fenòmens extrems...