Manlleu posa ordre a l’assistència de les escoles bressol

L’equip de pediatria del CAP elabora un document que unifica els criteris de salut per poder deixar el nen al centre.

Publicat el 18 de febrer de 2011 a les 14:34
L'equip de pediatria del CAP Manlleu, a petició de l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament de Manlleu, ha elaborat un document titulat "Criteris de limitació d'entrada a les escoles bressol" amb la finalitat d'unificar criteris respecte a la salut per a tots els professionals i les famílies dels infants matriculats a les escoles bressol del municipi.
Quan els nens i nenes comencen a anar a l’escola bressol és possible que emmalalteixin, i per disminuir raonablement el risc de contagi de malalties potencialment transmissibles, es demana a les famílies el compliment d’unes normes d’actuació que recull el document. Aquest document ja s’ha lliurat als pares i mares que tenen fills escolaritzats a les escoles bressol.

Segons el document, no podrà assistir a l’escola bressol cap nen o nena que tingui:

-       Febre o febreta (temperatura axil•lar de més de 37’5ºC). Si ha tingut febre a la nit i se li ha donat un antitèrmic per baixar-la, encara que al matí no tingui febre no ha d’anar a l’escola perquè possiblement comença un quadre infecciós del qual se’n desconeix el pronòstic.

-       Malalties infeccioses transmissibles, encara que no aparegui febre, com ara tatxes de mal a la boca (gingivoestomatitis), mal blanc (muguet), erupcions i altres alteracions a la pell (varicel•la, impetigen) o paràsits intestinals (cucs, làmblies). No podrà anar a l’escola fins que no ho autoritzi l’equip de pediatria habitual.

-       Vòmits o diarrea líquida amb o sense sang (o que n’hagi tingut la nit anterior) o mal de panxa sobtat (dolor abdominal agut).

-       Dificultat per respirar (destret respiratori) i/o tos contínua.

-       Lleganyes amb pus groc als ulls (conjuntivitis purulenta).

-       Polls i llémenes (pediculosi), sempre que no s’hagi fet tractament.

Segons recull el document, en aquestes situacions l’infant està millor a casa, atès que l’escola bressol no és un centre sanitari i el personal de l’escola bressol no pot responsabilitzar-se de l’atenció al nen malalt, ja que enmig dels altres nens pot ser difícil valorar una possible situació de gravetat, i a més pot ser un focus infecciós per a altres nens. El deure de l’escola és comunicar la situació de l’infant immediatament als pares o responsables, que han d’estar localitzables en tot moment, o al CAP Manlleu si es creu que hi ha gravetat.

El document també assenyala que no és permissible que, sabent que el nen està malalt, sigui dut igualment a l’escola bressol, sovint amb algun tractament pal•liatiu que cobreix o amaga els símptomes. Això pot endarrerir el procés de diagnòstic o tractament de la malaltia i afavorir la propagació cap a altres nens i adults.

En cas que al llarg del dia el nen o la nena que és a l’escola bressol s’indisposi o no es trobi bé, s’informarà a la família per tal que passi a ser observat a casa (i en cas de necessitat, consulti l’equip de pediatria o infermeria).

També es remarca que a l’escola bressol s’abstindran de donar cap medicament. I, si de manera excepcional, calgués fer-ho, els pares han de dur la recepta mèdica del pediatre i una autorització signada on consti de manera clara el nom del medicament, la dosi a prendre cada vegada, l’horari d’administració i els dies que cal fer-ho.