.jpg)
El dimarts 31 de maig de 1938, cinc avions italians Savoia S-79 van llançar sobre Granollers 60 bombes i 750 quilos de metralla. Era d'hora, les 9 i 5 del matí, un moment de bullici i moviment, d'entrar a l'escola o a la feina, d'anar a comprar i sortir de casa. Només va ser un minut, però aquest minut ja s'ha fet etern en la història de la ciutat, del país i de la Guerra Civil que va assolar l'Estat espanyol entre el 1936 i el 1939. L'acte va durar només 60 segons, però les conseqüències van ser terribles: 224 morts, centenars de ferits i el centre de la ciutat en runes.
La ferida va ser dolorosa, cruel i de difícil cicatrització. El 31 de maig ja s'ha convertit en un dia que Granollers no ha oblidat i no oblidarà mai, tal com demostren tot el seguit d'actes que commemoren els 75 anys d'aquell atac cruel i tràgic. Any a any, la ciutat recorda les víctimes i tornar a dir ben fort un "mai més!" que ressona en el batec de tots els actes que es programen. Un seguit d'actes que, com manifesta l'Ajuntament de Granollers, serveixen "per no oblidar els qui van patir aquell bombardeig i per recordar que ara mateix, en algun indret del món, hi ha persones amagades dins de refugis, per protegir-se de les bombes llançades sobre les ciutats".
Informació especial i l·lustració commemorativa
Per tot això, des de NacióGranollers us hem preparat un especial informatiu amb tota la millor i més destacada informació d'aquest 75è aniversari del bombardeig. Articles, cròniques, reportatges especials i col·laboracions de luxe, com la il·lustració que l'artista granollerí Pau Farell ha realitzat expressament per a l'obertura del diari. La imatge retrata avions que sobrevolen el cel i la ciutat, "un punt artística, però també clara i simple", segons descriu el propi Farell.
Acte central al Cementiri

També seran a Granollers Carmen Mussche i l'escriptor basc Kirmen Uribe, autor de la novel·la El que mou el món que es basa en la vida de Robert Mussche, un periodista flamenc que va acollir una de les nenes que van sortir del port de Bilbao l'any 1937 fugint de les bombes i que després va viure en primera persona el bombardeig de Granollers, quan estava allotjat a la Fonda Europa.
Divendres, 31 de maig
9 h. Acte memorial d'homenatge a les víctimes del bombardeig. Cementiri de Granollers.
10 h. Miniatures per la Pau. Activitat amb els centres educatius de Granollers. Animació a càrrec del grup El Tramvia Blanc. Plaça de la Porxada.
18 h. Els petits canten Ruera. Activitat amb alumnes de 1r i 2n de primària de l'Escola Pereanton i de l'Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera. Plaça de la Porxada.
18:30 h. Ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell. Interpretació, entre d'altres, de les sardanes Sota la parra i A l'entorn de la Porxada, del mestre Ruera. Plaça de la Porxada.
20 h. Presentació del llibre El que mou el món, de Kirmen Uribe, una novel·la basada en la història real d'una nena basca acollida a casa de l'escriptor belga Robert Mussche durant la Guerra Civil espanyola. Amb la presència de l'autor. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
Dissabte, 1 de juny
18:30 h. Xerrada-debat 31 de maig 1938-2013. 75è aniversari del bombardeig de Granollers. Intervindran: Rolando Daguerra, Associació l'Altra Itàlia; Jaume Assens, advocat; Xavier Domènech, historiador. Organitza: Assemblea Llibertària i Anònims, menjars i pensars. Restaurant Anònims.
12 h. Teatre: Subterrànies. Sobreviure entre bombes. Proposta historicoartística, a càrrec del Projecte Vaca. Espectacle que combina la visita guiada a l'exposició Catalunya bombardejada. Bombardeigs a ciutats i pobles catalans (1936-1939) i la visita teatralitzada al refugi de la plaça Maluquer. Lloc d'inici de la visita: Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
Diumenge, 2 de juny
10 h. Caminada popular al Bosc de la Pau. Sortida des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
19 i 21:30h. Teatre: Subterrànies. Sobreviure entre bombes. Proposta historicoartística, a càrrec del Projecte Vaca. Espectacle que combina la visita guiada a l'exposició Catalunya bombardejada. Bombardeigs a ciutats i pobles catalans (1936-1939) i la visita teatralitzada al refugi de la plaça Maluquer. Lloc d'inici de la visita: Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
19 h. Teatre: 26 en desconcert. Una creació dels alumnes de l'Institut Celestí Bellera, dirigida per Marta García Otín. Teatre Auditori de Granollers. Entrada gratuïta. Cal recollir les invitacions al Teatre Auditori de Granollers.
Dimecres, 5 de juny
De 16 a 18:30 h i dijous, 6 de juny d'11 a 13:30 h. Mostra de documents de l'Arxiu Municipal de Granollers. Selecció de documents relatius al bombardeig i documents personals inèdits del músic Josep Maria Ruera. Arxiu Municipal de Granollers.
Dijous, 6 de juny
17 h. Tertúlia La vida quotidiana a Granollers abans del bombardeig, amb Maria Assumpció Ruera Casademunt, filla de Josep Maria Ruera. Arxiu Municipal de Granollers.
Diumenge, 9 de juny
10 h. Itinerari guiat pels espais de memòria: aeròdrom militar de Montmeló-Montornès
Preu: 4 euros per persona. Places limitades. Cal fer reserva prèvia al Museu. Inici de l’itinerari: Museu de Granollers.
Dimecres, 12 de juny
19:30 h. Conferència Plan 1937: els fillols de la solidaritat internacional, a càrrec de Jordi Finestres, periodista. Autor del llibre El xalet de Puigcerdà. Solidaritat sota les bombes.
Museu de Granollers.
