Osona lidera la recollida selectiva a Catalunya

Segons el balanç de dades del 2015, la comarca té una taxa del 53,46%, on Folgueroles és el que més separa els residus

Publicat el 02 de gener de 2017 a les 14:33
Osona continua al capdamunt de la llista de comarques amb una millor taxa de recollida selectiva del país. Concretament, l'any 2015 la recollida selectiva neta en aquest territori es va situar al 53,46%, mentre que la mitjana catalana és d'un 30,48%.

"El fet que Osona continuï amb la medalla respon a una qüestió de voluntat política històrica" va assegurar el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en la presentació de dades del 2015 de residus municipals a l'àmbit de les comarques centrals.

De fet, a mitjans de juliol, ja es va anunciar que Osona encapçalava l'objectiu europeu de recollida selectiva i, per tant, es manté com la primera comarca pel que fa a la recollida selectiva neta (un cop extret els residus impropis), amb un 53,46%.

Folgueroles és el municipi que més separa els residus, amb un índex de recollida neta del 78%, seguit per Collsuspina (77%), Tavèrnoles (76%), Taradell (75%). "Són dades espectaculars", va afegir Tost. Molts d'aquests municipis utilitzen el sistema de recollida porta a porta i són gestionats per la Mancomunitat La Plana.

Osona a la Catalunya Central

Segons aquest balanç, el 2015 es van generar un total de 237.112 tones de residus municipals a la Catalunya Central, un 2,01% més que l'any anterior. Per càpita, la generació de residus s'ha situat en 1,27 quilograms per habitant i dia, una xifra que se situa per sota de la mitjana de Catalunya, que és d'1,35 kg/hab./dia.

La comarca que genera més residus per càpita és el Moianès. En concret, els seus habitants generen 1,52 quilograms cada dia, una xifra que se situa força lluny dels habitants d'Osona, que generen 1,13 quilograms cada dia.

La comarca d'Osona repeteix el primer lloc en el rànquing de les comarques amb una millor taxa de recollida selectiva. Amb tot, segons va explicar Josep Maria Tost, les comarques centrals també compten amb el territori que presenta les dades més negatives, l'Anoia, amb una taxa del 26,14%. A més d'Osona, el Moianès, el Solsonès i el Bages també se situen per sobre de la mitjana general en recollida selectiva.

Crida a incrementar la separació de residus

El director de l'Agència de Residus de Catalunya va assegurar que el ciutadà que recicla ja ho fa i ha afegit que el problema se centra ara en les persones que no reciclen i que no tenen cap estímul per canviar d'actitud. Tost va explicar que l'objectiu de cara al 2017 és que tots els municipis assoleixin una taxa de reciclatge del 50% i del 70% de cara als 2020. "Hem d'optimitzar uns recursos que són un préstec de les generacions futures", va subratllar.

Increment del cànon de residus municipals

El director de l'Agència de Residus de Catalunya va fer referència a l'increment del cànon de residus municipals a la deixalleria, que passarà de 15 a 40 euros per tona, i representa una de les qüestions que més preocupa els municipis. Tost va subratllar que l'objectiu d'aquest increment no és recaptatori, ja que es preveu que aquest increment impliqui una recaptació de 50 MEUR l'any 2017 i, segons va explicar, el 96% d'aquests diners tornarà als municipis. Pel director de l'Agència de Residus, l'únic objectiu d'aquest increment és "que els municipis es moguin i canviïn les polítiques per incentivar el reciclatge".