A banda de la prioritat de focalitzar la lluita contra l'increment de costos de producció per aquest 2023, la proposta del Pla de Treball del sindicat aposta per continuar treballant per un mercat "just, transparent i equitatiu" a la cadena alimentària. A més, també reivindiquen la importància que té la pagesia per al país, amb l'alimentació com un pilar fonamental de la societat i on l'agricultura i la ramaderia són "imprescindibles".
Falta de relleu generacional
Oriol Rovira és un jove pagès que actualment és coordinador d'Unió de Pagesos a Osona. Lamenta que totes les problemàtiques contra les quals estan lluitant fan que els joves no vegin "atractiu" dedicar-se a la pagesia. "Això ens pot dur cap a una Catalunya sense pagesos" i afegeix que "Tot i que de pagesos sempre n'hi haurà, estarà tot en mans de grans empreses i no de petits productors com fins ara", ha matisat en declaracions a l'ACN.Rovira s'ha mostrat preocupat perquè la tendència sigui anar cap a un món "en què les grans empreses dominaran el sector alimentari". "A mi em preocupa com a productor si el dia de demà em podré jubilar de pagès, però qui hauria d'estar més preocupada és la societat que d'aquí a uns anys no podrà triar què menjarà", ha alertat tot apel·lant a la consciència del consumidor.
Pendents pel 2023
El Pla de Treball d'Unió de Pagesos busca poder aconseguir que l'aplicació de la Política Agrària Comuna beneficiï la pagesia i no els especuladors. A més, per aquest 2023, un dels temes cabdals per treballar serà la necessitat d'una gestió eficient de la fauna salvatge que provoca danys que cada vegada van a més. De fet, en el darrer any, Joan Caball ha recordat que un terç dels sinistres han sigut per accidents amb fauna salvatge, com senglars o cabirols. "No es posa fi per solucionar el problema", ha lamentat.La protecció de l'espai agrari, l'adaptació al canvi climàtic i assolir unes assegurances agràries "útils" són altres reivindicacions que formen part del full de ruta del sindicat.
[noticia]69522[/noticia]