25.000 gallecs contra la política espanyolitzadora de la Xunta

La plataforma Queremos Galego surt al carrer per denunciar que el PP "ataca l'oficialitat formal" assolida pel gallec i reclamen mesures normalitzadores

Publicat el 08 de febrer de 2015 a les 15:30

Més de 20.000 persones han sortit al carrer per reclamar poder viure en gallec. Foto: La Voz de Galicia

 
L'ús social del gallec retrocedeix perillosament. Així ho va avisar la Reial Acadèmia Gallega (RAG) el mes passat, quan alertava que la política lingüística de la Xunta, a mans del PP, tenia efectes devastadors per a la llengua. De fet, l'Institut d'Estadística de Galícia revela que tres de cada quatre nois parlen sempre o freqüentment en espanyol. 
 
En aquest context, la plataforma Queremos Galego ha convocat una manifestació a pels carrers de Santiago de Compostel·la que ha aplegat 25.000 persones en defensa de l'ús del gallec i per mostrar el seu rebuig a la política lingüística de la Xunta de Galícia. Sota el lema 'Per les filles dels nostres fills', la marxa ha aplegat entitats de la societat civil, sindicats i membres de la cultura gallega, així com representants dels grups polítics de l'oposició a Galícia, PSdeG, AGE i BNG.
 
"A la pràctica, el gallec no funciona com a llengua oficial i, un cop més, el Govern gallec està entestat a desmuntar aquesta oficialitat formal aconseguida fruit de la mobilització de la societat en el seu conjunt", ha denunciat el portaveu de Queremos Galego , Marcos Maceira.  La plataforma entén que avui s'ha produït "una multitudinària demostració de la unitat del poble gallec entorn de la seva llengua", "unitat que el Govern del Partit Popular a Galícia pretén trencar".
 
Després de diverses actuacions musicals, un grup de nens ha estat l'encarregat de pronunciar el manifest, a través del qual han lamentat que ja és una "realitat" que cada vegada "hi ha menys gent que parla gallec" i que és "impossible" viure en gallec "amb normalitat". En aquesta línia, han retret la "deslleialtat" i "menyspreu" que mostra la Xunta per la llengua, i han denunciat que la televisió pública gallega (TVG i tvG2) "no emet dibuixos animats de moda en gallec" i que a molts nens se'ls "impedeix" l'escolarització en llengua gallega. 
 
El diputat del PSdeG i exministre de Justícia Francisco Caamaño ha avisat que "o es fa alguna cosa" o "el gallec es mor". "Aquest és un SOS seriós i que no ho fa un partit o ho fa la Reial Acadèmia Galega (RAG), ho fan els propis serveis estadístics de la Xunta", ha assenyalat.
 
Per la seva banda, el portaveu nacional del BNG, Xavier Vence, ha lamentat que el PP "no aprofités" l'autogovern per defensar l'idioma i ha deixat clar que reivindicar la llengua pròpia de Galícia "no és polititzar" el gallec. "Polititza l'idioma qui legisla contra el, qui aixeca barreres", ha assegurat.
 
El portaveu nacional d'Anova i membre d'AGE, Martiño Noriega, considera que l'actual Executiu autonòmic té més de "desgovern" en matèria de política lingüística que de "govern". "No sé quants pobles tenen un govern que legisla en contra dels interessos del conjunt de la ciutadania i en contra de les coordenades que li donen raó de ser", ha sentenciat.