El 42% dels catalans creu que cal qüestionar el dret a vot universal i el 29% ho rebutja

Un 46% d'enquestats pel CEO també defensa que els governs han de poder ignorar les sentències judicials si el jutge està polititzat, una opinió que només refusa el 23%

Imatge d'una elecció recent, a Tarragona.
Imatge d'una elecció recent, a Tarragona.
30 d'abril del 2024

El dret a vot universal no gaudeix d'un suport majoritari. Així ho apunta la primera onada de l'Enquesta longitudinal del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), feta pública aquest dimarts, segons la qual un 42% de catalans està d'acord o molt d'acord que caldria qüestionar-lo "en un moment en què tanta gent està mal informada i és tan fàcil d'enganyar". Tan sols ho rebutja un 29% dels enquestats, mentre que la resta no hi està ni d'acord ni en desacord (21%) o no ho sap o no contesta.

El mateix sondeig posa de manifest que un 46% de catalans avala que els governs i parlaments ignorin les sentències judicials, "quan els jutges tenen motivacions polítiques", un fet que només genera desacord en el 23%. De fet, un 41% afirma que "el que vol la majoria de la ciutadania ha d'estar per sobre dels límits que marquin les lleis existents", una frase que rebutja el 24%. L'única afirmació que té un suport de la meitat dels enquestats, però, és que "les millors decisions polítiques les prenen els experts i no els representants escollits democràticament", la qual només genera desacord en el 18% de les respostes.

L'enquesta també posa de manifest que el debat nacional està obert. Un 33% dels catalans afirma que està a favor de la independència de Catalunya i un 24% hi està en contra, mentre que un 29% no té una posició definida sobre la independència. En totes les franges d'edat, els favorables superen els detractors i, en global, un 58% defensa que el país hauria de tenir més autonomia o ser independent.

Aquest sondeig està fet als inscrits al panel ciutadà de CEO i és un projecte que pretén "estudiar el canvi d’actituds, creences i opinions dels catalans i catalanes al llarg dels pròxims anys". S'hi inclouen, per tant, preguntes que es realitzaran un cop a l'any i que no són d'estricta actualitat, sinó aspectes estructurals i de fons, com qüestions de gènere, diversitat sexual, diversitat cultural i religiositat. Aquesta primera onada s'ha fet a 6.813 catalans de 16 anys i més, entre desembre de 2023 i gener de 2024.

Arxivat a