L'economia i la política, sovint, van agafades de la mà. No és estrany, perquè ambdues disciplines expliquen la vida mateixa. És a dir, les relacions de poder i d'intercanvi entre les persones. I aquest divendres, s'han fusionat al Dinar Àgora que l'entitat Sobirania i Justícia ha organitzat al restaurant Pomarada, al passeig de Gràcia de Barcelona. I la persona en qui s'han encarnat és el president de la patronal Cecot, Antoni Abad.
La Cecot és un dels socis que integren la gran patronal catalana, Foment del Treball. A mitjans d'octubre, el comitè executiu de Foment va encarregar un informe al comitè de règim intern per esbrinar “si la configuració i actuacions de l’organització Cecot entren en conflicte amb disposicions dels estatuts de Foment”. Es va especular amb què tot plegat acabés amb l'expulsió però des de llavors no se n'han tingut més notícies.
Antoni Abad ha volgut, de cara enfora, passar pàgina d'aquesta polèmica i ha descartat que hi hagi "desunió" entre els membres que integren Foment del Treball. "Traslladar desunió al teixit empresarial no interessa a ningú", ha assegurat el president de la Cecot. Això sí, ha insistit tal com ha fet en altres ocasions que hi ha "certa mancança de diàleg intern" i ha indicat que el "repte col·lectiu" de l'associacionisme empresarial i dels agents socials en general és donar resposta i solucions als problemes que tenen empreses i treballadors.
Mostra de força
En política, i com dèiem l'economia n'és una cosina germana, una cosa és el que es diu i l'altra el que es vol transmetre. El missatge que ha donat Antoni Abad, si ens cenyim a la literalitat de les seves paraules, és de cordialitat i bon clima de treball. Però si el que hi ha és un pols pel lideratge en l'associacionisme empresarial, el que ha fet el president de la Cecot és una mostra de fortalesa. Mentre Foment del Treball amenaça d'obrir-li un expedient, ell l'hi treu ferro i es mostra preocupat per les necessitats d'empreses i treballadors.
"Sabem que no podem ni volem donar lliçons a ningú", ha respost Antoni Abad quan se li ha plantejat si Foment del Treball ha de revisar els serveis i acompanyament que dóna als seus associats, en contrast amb la modernitat que intenta imprimir la Cecot des de fa anys. No es volen donar lliçons, però tampoc es nega que l'aposta és la que és.
Al costat (i al davant) del sobiranisme
A més del conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, qui acompanyava Abad al dinar també era el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres. Egarenc com ell, i conegut de fa anys, Torres ha pres la paraula a iniciativa pròpia per remarcar que Abad és un "líder empresarial sorgit a partir de l'esforç personal". "No ha estat ungit", ha subratllat. És per això que al secretari d'Empresa no li sorprèn la "projecció" que està agafant el president de la Cecot. Més clar, l'aigua.
Que Antoni Abad ha fet una aposta pel sobiranisme, és evident si revisem l'hemeroteca. "Posa més risc a la teva vida o te'n penediràs", ha aconsellat el president de la Cecot quan s'ha referit a l'àmbit del país. Això sí, un "risc intel·ligent". Ara bé, per si algú no ho tenia prou clar, ha afegit que "no és més fort qui mai no cau, sinó el que cau i després s'aixeca".
En la línia marcada pel president en funcions, Artur Mas, el líder de la Cecot ha presentat el sobiranisme com l'únic camí, ara com ara, possible. "A Espanya no es dialoga des de la transició", ha sentenciat. I també com Mas, i especialment com el sector més d'ordre de Convergència, Abad ha fet una advertència: "Qualsevol país no ens val, però segons quin definim, els empresaris catalans ens hi apuntem".
Pols intern
Tenint en compte la proximitat d'Antoni Abad amb el sobiranisme, no és estrany que hi hagi un possible pols a Foment del Treball. El periodista de NacióDigital, Pep Martí, en va fer un bon seguiment setmanes enrere i explicant, per exemple, que la reunió del comitè executiu en què es va encarregar l'informe sobre la Cecot va tenir moltes més intervencions del que és habitual, evidenciant el debat que hi ha obert.
El pols era previsible, sigui amb qui sigui, i més tenint en compte que, anys enrere, quan Oriol Pujol era el secretari general de CDC, aquest espai ja va intentar fer un abordatge a la patronal catalana. Les suposades invasions de territori de la Cecot, en aquest sentit, no serien més que una excusa per a la direcció de Foment per tal de plantar cara a Abad. S'haurà d'estar atent al desenllaç de la història, però de moment els micròfons sembla que han quedat apagats.
Abad es deixa estimar pel sobiranisme i treu ferro a la polèmica amb Foment
El president de la Cecot afirma que no hi ha "desunió" dins la gran patronal i assenyala que el "repte col·lectiu" és debatre el nou paper dels agents socials | "Ells són nosaltres, tots compartim un instrument", respon a la suposada tensió amb la direcció de Gay de Montellà
Ara a portada
Publicat el 20 de novembre de 2015 a les 18:31
Et pot interessar
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política Rodoreda, Candel i un autògraf per salvar l'Espanyol: el primer Sant Jordi del president Illa