Acord a cinc bandes per incorporar el vot telemàtic al Parlament

El PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP presenten una proposta de modificació del reglament que permetrà el vot dels exiliats i als anticapitalistes tenir grup propi

Un llaç groc a la cadira de Puigdemont al Parlament
Un llaç groc a la cadira de Puigdemont al Parlament | Hugo Fernández Alcaraz
28 de juny de 2024, 14:16
Actualitzat: 14:23h

El PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP han tancat un acord a cinc bandes per reformar el reglament del Parlament. Els partits han presentat una proposta aquest divendres per integrar el vot telemàtic per primer cop a la cambra catalana i per equiparar la conformació de grups parlamentaris a les normes del Congrés dels Diputats

El primer moviment permetrà que els diputats exiliats Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg -ara de baixa- puguin votar telemàticament i no hagin de delegar el vot en un altre company de grup parlamentari. La segona proposta de reforma permetrà que els quatre diputats de la formació anticapitalista puguin tenir grup propi i no hagin de compartir el mixt amb l'extrema dreta d'Aliança Catalana, un canvi que es posarà en marxa quan es validi la reforma del reglament.

Sobre el vot telemàtic, s'inclouran "situacions excepcionals degudament justificades" i serà la mesa comandada pel nou president Josep Rull i amb majoria independentista qui decidirà si l'accepta o el denega. Una disposició transitòria vincula aquesta opció a l'aprovació de la llei d'amnistia, que aquesta mateixa setmana ja s'ha aplicat en algunes causes vinculades al procés.

En últim lloc, els cinc grups també han acordat que a partir d'ara caldrà una majoria qualificada de dos terços de la Junta de portaveus per aprovar una declaració institucional del Parlament. D'aquesta manera també s'impedeix que l'extrema dreta pugui vetar aquestes declaracions, com ja va fer Vox en l'última legislatura.

Cal recordar que ERC i la CUP ja van intentar en la passada legislatura que es reformés el reglament per incloure el vot telemàtic, però la iniciativa no va acabar tirant endavant. El PSC, que ara ha fet suport a la reforma, va presentar recursos al Tribunal Constitucional contra el vot telemàtic transitori i que finalment va quedar anul·lat.