La Fiscalia ha traslladat a la sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, al magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa de l'1-O, i a la magistrada Susana Polo, instructora de la causa de Tsunami, el seu posicionament definitiu sobre com s'ha d'aplicar la llei d'amnistia als principals dirigents de l'independentisme: Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, Oriol Junqueras i els consellers que encara compleixen condemna, i els implicats en l'organització de les protestes per la sentència.
Tant els delictes de malversació com els de terrorisme s'han d'amnistiar, en aplicació de la llei que va aprovar el Congrés ara fa unes setmanes. Així ho subscriuen els fiscals implicats en aquestes causes, la tinent fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal de sala en cap, Joaquín Sánchez-Covisa.
En els tres escrits -un dirigit a Marchena, un dirigit a Llarena i un dirigit a Polo-, la Fiscalia conclou que s'han d'arxivar la causa de l'1-O i la causa de Tsunami, perquè els delictes que s'investiguen encaixen a la llei d'amnistia. En el cas dels exiliats, els fiscals demanen a Llarena que aixequi les ordres de detenció que hi hagi vigents, d'acord amb el que estableix la norma i en resposta a la petició de l'instructor, que va demanar a les parts que es posicionessin.
D'aquesta manera, el Suprem ja té tota la informació necessària per decidir què fa amb l'amnistia en la causa de l'1-O. En la causa de Tsunami, el termini de les parts per posicionar-se acaba la setmana vinent i, per tant, la instructora encara té temps per dir què pensa fer amb l'amnistia.
El posicionament de la Fiscalia en el cas de la malversació és diametralment oposat al dels fiscals del procés, que ahir van ser apartats de la causa per la divergència de criteri amb el fiscal general de l'Estat. Els dos fiscals que representen ara el ministeri fiscal sostenen que la malversació es pot amnistiar, perquè en la causa del referèndum no hi ha ni "propòsit d'enriquiment". Interpretar el contrari, com feien els fiscals de l'1-O, suposaria buidar de contingut l'amnistia pel que fa a la malversació.
"Els actes directament dirigits a finançar o sufragar les consultes independentistes s'han d'entendre compresos en l'àmbit objectiu d'aplicació de la llei i, per tant, amnistiats", diu la Fiscalia. És una interpretació d'acord, també, amb l'esperit i la finalitat de la llei, "es comparteixi o no".
Pel que fa al terrorisme, l'altre delicte controvertit, la fiscal Sánchez Conde -que pilota la causa després d'un altre conflicte intern dins de la Fiscalia- argumenta que no encaixa en cap de les excepcions previstes a l'amnistia, i que, per tant, també ha de ser amnistiat. Sosté que el terrorisme que s'imputa a Tsunami Democràtic no encaixa en el terrorisme entès des d'un punt de vista europeu, i que tampoc ha causat "greus violacions de drets humans", com ara mort, tortures o esclavitud.
Això, malgrat que el jutge Manuel García Castellón insisteix a atribuir la mort d'un ciutadà francès a les manifestacions de la sentència, i que ha permès l'entrada a la causa de dos policies que van patir lesions greus en les protestes d'Urquinaona. L'instructor de l'Audiència Nacional haurà de posicionar-se en els propers dies sobre l'aplicació de la llei.