El fiscal general aparta els fiscals del procés per aplanar l'amnistia de Puigdemont i Junqueras

La junta de fiscals avala dividida el criteri d'Álvaro García Ortiz d'amnistiar la malversació del procés, i Ángeles Sánchez Conde i Joaquín Sánchez-Covisa seran els encarregats de defensar la posició davant del Suprem

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu | Eduardo Parra / Europa Press
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:40h

La Fiscalia demanarà que s'apliqui l'amnistia a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, també pel delicte de malversació, i que s'aixequin les ordres de detenció dels exiliats. Així ho ha ordenat el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en la llarga reunió de la junta de fiscals de sala d'aquest dimarts, i davant l'oposició frontal dels fiscals que van liderar l'acusació en el judici de l'1-O. Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno s'han negat a canviar el seu criteri i, tal com queda establert a l'estatut que regula el funcionament de la Fiscalia, han estat rellevats per la tinent fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Sánchez Conde -número 1 de la carrera fiscal- i el fiscal de sala cap de penal, Joaquín Sánchez-Covisa. Seran ells els encarregats de defensar la posició davant del Tribunal Suprem. La junta de fiscals ha avalat el criteri del fiscal general per 19 vots a favor, 17 en contra i 1 abstenció.

La reunió ha començat passades les nou del matí, amb la presència de 34 dels 38 fiscals de sala. La resta s'hi han connectat per via telemàtica o bé no hi han pogut assistir per motius de salut. La trobada ha arrencat amb la intervenció dels fiscals de l'1-O, que han defensat la seva posició. Segons ells, no és procedent amnistiar el delicte de malversació en la causa del procés. Entenen que destinar diners al referèndum implica ànim de lucre i un perjudici patrimonial per a l'administració, i que això es pot equiparar a un "enriquiment personal de caràcter patrimonial" i, per tant, excloure la malversació de l'amnistia.

Aquest criteri, filtrat el dia que el Congrés va aprovar la llei, ha estat rebutjat pel fiscal general. Com que la Fiscalia és un òrgan jeràrquic, preval la posició del superior, en aquest cas García Ortiz. Després d'una llarga discussió jurídica -amb intervencions de diversos fiscals de sala-, la reunió l'ha conclòs el fiscal general de l'Estat, que ha concretat quin serà el posicionament de la Fiscalia a l'hora de demanar l'amnistia, tant al Tribunal Suprem -davant Pablo Llarena i davant la sala penal que presideix Manuel Marchena- com en la resta de tribunals de l'Estat.

Segons García Ortiz, els fiscals del procés s'han extralimitat en les seves funcions a l'hora de donar posicionar-se davant del Suprem. En el seu informe, considera el fiscal general, responen sobre qüestions que no són de la seva competència o fan afirmacions "de naturalesa extrajurídica". En el cas de la malversació, fan una equiparació entre perjudici financer de l'administració i enriquiment personal que no està ben fonamentada. Alhora, tampoc es pot afirmar que els diners destinats al referèndum perjudiquessin els interessos financers de la Unió Europea.

Aquesta divergència de criteri és el que va provocar la reunió d'aquest dimarts, que ja es donava per descomptada des de principis de la setmana passada i que s'ha allargat més de quatre hores. En l'última intervenció, el fiscal general ha definit el criteri que tindrà la Fiscalia en relació amb l'amnistia i ha fet públic el nom dels fiscals que signaran l'escrit i continuaran al capdavant de la causa, que ara ja consisteix a demanar l'aplicació de la llei davant del Suprem i, eventualment, presentar recursos contra la decisió del Suprem. Malgrat que la Fiscalia demanarà l'aplicació general de la llei, i això és rellevant, l'última paraula la tindran els jutges.

Arxivat a