Aragonès avisa que caldrà continuar «defensant» l'amnistia dels intents per no aplicar-la

El president de la Generalitat en funcions assegura que la llei és una "fita històrica" però assenyala que no resol la base del conflicte amb l'Estat, que defensa canalitzar a través del referèndum

Pere Aragonès, aquest dijous a Palau.
Pere Aragonès, aquest dijous a Palau. | ACN
30 de maig del 2024
Actualitzat a les 15:27h

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dijous que la llei d'amnistia és una "fita històrica", però al mateix temps ha remarcat la necessitat de continuar "defensant" la norma davant la possibilitat que la judicatura vulgui "impedir" la seva aplicació. Els fiscals del procés al Tribunal Suprem, per exemple, ja preparen textos que estan en contra de fer efectiva la norma, i el PP la recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) a través dels governs autonòmics que controla.

"Hem portat a l'Estat a posar fi a anys de presó i exili, d'embargaments i multes que només buscaven fer-nos claudicar, abandonar les nostres idees. El nostre compromís, però, és insubornable. Per això l'amnistia és una victòria de país que ens diu que la ciutadania pot aconseguir tot allò que es plantegi", ha apuntat Aragonès, que ha agraït la tasca de tothom que hagi estat implicat en la redacció de la norma i de tots aquells que es veuran beneficiats per l'aplicació de la llei. "Caldrà continuar defensant-la davant dels qui volen impedir que l'amnistia sigui una realitat, dels qui sempre opten per l'autoritarisme", ha destacat el president de la Generalitat en funcions.

Aragonès ha indicat que la llei obre "una nova etapa" a l'hora de resoldre el conflicte. "Cal abordar les causes de fons, el xoc de legitimitats i les arrels del conflicte, donant l'última paraula a la ciutadania", ha apuntat el dirigent d'ERC, que ha defensat la negociació com a via per parlar amb l'Estat. "Per això estic convençut que l'amnistia és una fita històrica en el camí cap a la plena llibertat, que la ciutadania sabrà aprofitar", ha determinat el president en funcions. En les properes setmanes, quan s'hagi completat el traspàs de poders a la Generalitat, Aragonès deixarà la primera fila de la política. De fet, no agafarà l'acta de diputat al Parlament en la nova legislatura que arrenca el 10 de juny.