Artadi demana coratge a Sánchez per anar més enllà de «paraules i gestos»

La consellera de la Presidència, en la celebració de la Diada a Madrid, apel·la als demòcrates espanyols davant la vulneració de drets a tot l’Estat

Publicat el 13 de setembre de 2018 a les 18:45
La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha reclamat aquest dijous "coratge" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per anar "més enllà de les paraules i els gestos" i obrir-se "al diàleg i a la negociació" amb la Generalitat per "trobar una solució polític a un conflicte polític". "Creiem que el govern de l'Estat intueix que no hi ha altre camí possible", ha dit, perquè "el camí serà més o menys llarg, però no té marxa enrere" i "tothom sap que els catalans serem allò que dècim lliure, democràtica i pacíficament que vulguem ser".

Durant l'acte institucional de la Diada a Madrid, Artadi ha apel·lat també als demòcrates espanyols: "Hem trobat a faltar el seu alè i suport, perquè això va de democràcia i de drets", ha dit. A l'acte, que ha tingut lloc als jardins de la Delegació del Govern a Madrid, hi ha assistit també els consellers de Justícia i d'Interior, Ester Capella i Miquel Buch, juntament amb el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell. Hi ha estat presents un centenar llarg de persones, entre els quals diputats d'ERC i del PDECat.

Artadi ha destacat que ara fa un any protagonitzava aquest acte el conseller Turull, ara a presó, i s’havia convocat un referèndum que cridava al vot "tant als del sí com als del no”, i ha recordat també l’empresonament de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, una presa política que s’'nfronta a un procés penal per haver permès un debat.

Rahola: "Ens sentim orfes de la massa critica espanyola"

Durant l’acte la periodista Pilar Rahola ha fet un discurs dirigit a "l'altra Espanya" que "no creu que la força bruta del poden s'imposi al consens i al diàleg" i que s'ha desdibuixat en els últims anys en què els "Don Pelayo" han "edificat murs de dolor". Ha reivindicat els presos i ha assegurat que els dirigents polítics s'han convertit en "ostatges" mentre també hi ha "més d'un miler de catalans enjudiciats" per defensar la protesta.

"No saben fins a quin punt ens sentim orfes de la massa crítica espanyola, la seva progressia i intel·lectuals i els seus artistes compromeses capaços de defensar qualsevol pres del món menys els presos polítics catalans", ha dit. Ha admès que l’independentisme ha comès "molts errors" i "no és posseïdor de la veritat absoluta", però "més enllà dels errors de cadascú creiem que existia un consens de mínims on la repressió no hi tindria mai cabuda ni substituiria la política".

Per aquest motiu ha apel·lat al "respecte als pilars de la democràcia" i ha acusat l'Estat de "pervertir aquest consens". "Milions de catalans mai acceptarem que es repressaliï els nostres líders per defensar el mandat democràtic", ha dit abans de fer una crida als demòcrates espanyols a "restituir el diàleg".