En una democràcia, les revistes satíriques són l'indicador més sensible de la llibertat d'expressió. Els seus dibuixants tenen com a funció ofendre el poder i els poderosos, siguin quins siguin i utilitzin els instruments que utilitzin. Per això les portades de Charlie Hebdo als quioscos de París, sempre amb una vinyeta a tota plana, contribueixen a fer de la República Francesa una democràcia amb garanties. Tant, que el propi president Hollande -que ahir va encapçalar la resposta institucional contra l'atemptat- ha hagut de suportar, reiteradament, caricatures molt feridores.
La llibertat d'expressió és això: Llibertat. I la dels humoristes de Charlie Hebdo és la que garanteix la nostra, la dels ciutadans. Això no són paraules buides, ni una condemna ritual. És l'única forma de viure amb dignitat, a l'altre extrem del que pateixen les persones que viuen sota règims basats en el dogma i la brutalitat. Dels homes de negre.
I també crec que avui és un bon dia per solidaritzar-nos amb els tres-cents mil catalans que, amb més o menys intensitat, se senten vinculats a l'Islam. Són gent de pau, com ho són l'Alcorà i l'àrab en què el llegeixen. Una llengua que va deixar al català la que molts consideren la paraula més bella del nostre diccionari: Atzavara. Je suis Charlie Hebdo.
ARA A PORTADA
Publicat el 07 de gener de 2015 a les 22:59
Et pot interessar
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Espanya persisteix per fer caure el mur contra l'oficialitat del català a Europa
-
Política El Parlament denuncia la desinversió de l'Estat en infraestructures i els socis d'Illa critiquen l'ampliació del Prat
-
Política La progressista Ana Ferrer s'aparta de la cursa per la presidència de la sala penal del Suprem i deixa via lliure al candidat conservador
-
Política Puigdemont demana al TC que suspengui l'ordre de detenció de Llarena