Aznar vaticina un referèndum d'independència a Catalunya: «És el preu a pagar»

L'expresident del govern espanyol sol·licita que el Constitucional "mesuri molt bé" l'amnistia i demana que "algú porti als tribunals" Puigdemont en cas que torni, perquè "és molt probable" que la mesura de gràcia es pugui derogar

José María Aznar, en imatge d'arxiu
José María Aznar, en imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
06 de desembre de 2023, 11:49
Actualitzat: 11:53h
L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha vaticinat que més tard o més d'hora se celebrarà un referèndum d'independència a Catalunya. "És el preu a pagar", ha apuntat en una entrevista a El Mundo publicada aquest dimecres. El popular ha considerat que hi haurà una votació referent a l'autodeterminació dels catalans per la mateixa raó que defensava que s'atorgaria l'amnistia als encausats pel procés: són els dos preus a pagar per la formació de l'executiu de l'actual president estatal, Pedro Sánchez. "Si es comença a dir que la Constitució diu el que no diu, pot passar qualsevol cosa", ha reblat, tot indicant que la carta magna es va aprovar, segons ell, rebutjant de ple l'amnistia. 

Precisament sobre el futur de la mesura de gràcia, Aznar ha apuntat que el Tribunal Constitucional (TC), en última instància, "ha de mesurar molt bé" i ha dit estar segur que així ho farà. "Tot i que també pot guardar el tema en un calaix...", ha reflexionat. Si finalment, però, s'emet un veredicte favorable, l'exdirigent del PP ha defensat que això suposarà "liquidar, de facto", la Constitució.

Amb relació a Europa, Aznar ha assegurat que "pot limitar" la mesura de gràcia, però no impedir-la. A més a més, ha opinat que un país com Espanya accepti una "negociació clandestina" entre Junts i el PSOE a Ginebra amb la presència del mediador internacional Francisco Galindo és "un dels punts més baixos que ha vist a l'Estat en moltíssim temps", i ha afegit que el fet que Galindo sigui expert en conflictes armats fa que tot plegat sigui "un concurs de despropòsits". Si, al final, l'expresident Carles Puigdemont acaba tornant a Espanya, Aznar ha demanat que "algú el porti als tribunals", per tot just després alertar: "És molt probable derogar l'amnistia a posteriori".

L'expresident espanyol també ha advertit Espanya viu el seu moment més "crític" perquè Sánchez "vol eliminar la nació" a través d'una "desconstitucionalització". De fet, Aznar ha anat un pas més enllà i ha afirmat que fins i tot la continuïtat de l'Estat i la convivència entre espanyols està en joc. Ara que la carta magna fa 45 anys, ha assegurat que el seu llegat fa temps que trontolla. Concretament, ha situat el punt d'inflexió en els pactes del Tinell del 2003, quan el PSOE "va mutar de posició i va canviar de subjecte constituent", ha expressat. En l'actualitat, segons el popular, el que s'ha obert és un procés de "desconstrucció nacional" i això, ha considerat, és molt més greu.

"S'està fent una política per acabar amb la Constitució, que és la llei d'amnistia". A parer d'Aznar, la mesura de gràcia pel procés suposa "el qüestionament de la nació històrica espanyola i el reconeixement de l'Espanya plurinacional". L'expresident del govern estatal ha defensat que aquest estat plurinacional només pot existir en una mena de confederació de repúbliques, cosa que ha qualificat d'"absurda". Davant d'aquest escenari, ha sol·licitat enfortir l'Estat, que ha estat "desarmat institucionalment". En aquest sentit, el popular ha alçat la corona espanyola com una "garantia".

El paper del PP en tot plegat, en la seva opinió, hauria de passar per fer valer la seva majoria al Senat, el govern a les comunitats autònomes i ajuntaments, i la representació al Congrés dels Diputats per "representar-nos a tots i agrupar una majoria social i política". La manera de fer-ho, ha detallat, implica preservar el "manteniment de la convivència, de l'estat de dret i de la llei", tot presentant iniciatives per millorar la fiscalitat, l'educació i les institucions. En definitiva, un model de país alternatiu que, ha dit, "no pot ser el dels auriculars, sinó el de l'entesa; no el dels murs, sinó el dels ponts". Tot això, ha sostingut, s'ha d'articular a través d'una mobilització cívica constant perquè "si envies senyals de rendició, aleshores sí que s'acabaria el 78 i s'obriria un procés de desintegració". 

Aznar ha titllat l'actual dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, de "líder sòlid i viable". En l'altra cara de la moneda ha situat el PSOE, sobre qui ha lamentat que hagi deixat de ser "un pilar constitucional" per situar-se als marges. Com a mostra d'això, ha exhibit els últims pactes segellats per l'equip de Sánchez. També ha qualificat els discursos dels socialistes d'"absurds" i ha posat com a exemple que diguin que la convivència millorarà, però, en canvi, pactin amb "aquells que volen destruir-la". Finalment, el popular ha subratllat que "la continuïtat d'Espanya està en joc", però que malgrat tot, és optimista. "Resistirem", ha etzibat.