Barcelona retira la Medalla d'Or a Cristina de Borbó i la concedeix a Muriel Casals

El PP vota en contra del reconeixement a l'expresidenta d'Òmnium mentre que C's s'absté | El ple també retira formalment la medalla a Jordi Pujol

Jordi Bes
01 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:14h

Homenatge d'Òmnium a Muriel Casals. Foto: Adrià Costa


El ple de Barcelona d'aquest divendres ha formalitzat la retirada de la Medalla d'Or de la Ciutat a la infanta Cristina i a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i li ha concedit a l'expresidenta d'Òmnium Cultural i exdiputada, Muriel Casals.

Les propostes sobre la infanta Cristina, investigada pel cas Noos, i Jordi Pujol, que la va retornar voluntàriament quan va reconèixer que la família havia mantingut oculta a l'estranger una fortuna sense regularitzar, s'han aprovat per unanimitat. Pel que fa a la de Muriel Casals, ha rebut el suport de Barcelona en Comú, CiU, ERC, PSC i CUP, l'abstenció de C's i el rebuig del PP.

"Cap privilegi per la infanta"

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello (Barcelona en Comú), ha defensat que la infanta "ha de tornar a ser la ciutadana Cristina de Borbó, sense cap privilegi", i Alfred Bosch (ERC) ha destacat: "Amb orgull barceloní i sobirania barcelonina, li diem que 'això no és teu, això és de Barcelona i retorna a la ciutat".

Segons el president del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, la retirada "no ha de predeterminar cap condemna" però si hi ha comportaments no ètics són incompatibles amb la distinció, i ha preguntat al Govern municipal si pensa revisar l'expedient de la col·laboració amb l'Institut Nóos per organitzar els premis Laureus de quan hi havia el tripartit al consistori.

Sobre Muriel Casals, la majoria de grups n'han destacat el seu compromís amb la llengua i cultura catalanes, i el seu tarannà dialogant i obert. No obstant això, Carina Mejías (C's) i el popular Alberto Fernández Díaz han justificat els seus vots amb què se li ha otorgat la medalla per la seva ideologia independentista, mentre que Josep Garganté (CUP) ha criticat les presses.

En relació a la medalla de Pujol, el líder de CiU, Xavier Trias, ha considerat que l'acte d'avui era sobrant, i ha expressat que per a ell és un tema complex perquè s'ha estimat a l'expresident però "és veritat que ha fet una actuació poc digna i equivocada", el que, al seu parer, comporta perdre la medalla. "És veritat que a la vida s'ha de ser exemplar", ha conclòs.

Satisfacció del grup promotor

En un comunicat, el portaveu del grup promotor de la retirada de la medalla d'or de Barcelona a Cristina de Borbó, Santiago Espot, ha agraït el suport a la seva demanda, i s'ha mostrat satisfet perquè el contingut de la carta “sabia interpretar el clima antimonàrquic i de repulsa a la família Borbó que avui existeix a Catalunya, i que comença a ser majoritari a les institucions catalanes”.
Arxivat a