La campanya d'ERC pot marcar el resultat del 12-M: les claus del CEO

Un terç de catalans afirmen que no saben a qui votaran i, d'entre els dubten entre diversos partits, la majoria tenen els republicans com a opció

26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:18h
Què diu el CEO sobre ERC?
Què diu el CEO sobre ERC?

L'enquesta electoral del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha sorprès aquest divendres, amb uns pronòstics divergents respecte als de la majoria d'altres enquestes. Dibuixa el PSC com a clar favorit, amb un marge molt superior al de la resta de sondejos, i, per darrere seu, no hi situa Junts com bona part dels sondejos, sinó que traça una pugna molt més disputada pel segon lloc, amb ERC fins i tot amb avantatge. Més enllà d'aquestes especificitats en les expectatives dels principals partits, però, admet també unes forquilles de resultats àmplies, ja que apunta que, en bona part, el que acabi sortint de les urnes dependrà de la campanya dels republicans.

Segons ha destacat el director del CEO, Jordi Muñoz, l'enquesta indica que ERC és el partit "que pot tenir un resultat més volàtil i per al qual el que passi aquestes setmanes de campanya serà més important, sigui a favor o en contra". Això es deu al fet que es tracta de la formació que es disputa més votants amb més candidatures rivals i, a més, tant en l'eix nacional com el social. Una oportunitat i un risc per a Pere Aragonès, ja que, si és capaç de fer un discurs que aglutini perfils diversos, podria aspirar a un bon resultat i, per contra, unes intervencions erràtiques també podrien fer-li perdre suports per múltiples fronts i engreixar els seus rivals. Aquestes són les cinc claus d'una pugna que pot marcar el resultat del 12-M.

1. Molts indecisos, la majoria entorn ERC

Un terç dels enquestats pel CEO afirmen que encara no sap a qui votarà el 12 de maig. D'aquests, la meitat no dubta entre partits en concret. Ara bé, entre aquells que sí que ballen entre dues formacions, més d'un 60% tenen ERC en les seves travesses. Les quatre principals casuístiques d'indecisió són les originades per aquells que, per una banda, miren els republicans, i per l'altra, el PSC, Junts, la CUP i els comuns, respectivament. Més enllà d'aquells que ja tenen decidit votar Aragonès, gairebé un de cada deu enquestats del total de la mostra dubten entre ell i un altre candidat. És una proporció enorme que pot fer decantar del tot l'elecció, en funció de la seva capacitat de seducció enfront de la dels seus rivals, durant les pròximes setmanes.

2. El debat del soci, complex per als republicans

Com ocorre en totes les campanyes, el debat de les aliances postelectorals tindrà un pes important. Els electorats de la majoria de les candidatures tenen unes preferències clares (acord progressista, en el cas dels del PSC i comuns, i acord independentista, en el cas de Junts i la CUP). Els votants d'ERC, en canvi, estan dividits entre aquells que voldrien reeditar l'entesa en clau nacional o tornar a provar un altre tripartit. Posar l'accent en una opció o altra —o no mullar-se— podria allunyar potencials suports per a Aragonès, d'aquí al 12 de maig.

3. Aragonès millora la valoració

Anteriors enquestes del CEO situaven Aragonès amb valoracions poc més que correctes entre el propi electorat i el de partits amb qui es disputa terreny. Aquest sondeig continua situant Carles Puigdemont com el candidat amb més nota entre els votants de la seva formació, però també eleva l'atracció del cap de files republicà entre les seves bases —com també pel que fa a Salvador Illa i Jéssica Albiach—. Igualment, però, Aragonès ja rep gairebé la mateixa valoració que Puigdemont entre l'electorat de la CUP —en l'anterior baròmetre del CEO, en quedava força per sota— i manté l'aprovat entre el del PSC, Junts i els comuns.

4. La independència no és la prioritat per al 12-M

Quines són les prioritats d'aquells votants que dubten entre ERC i altres formacions? L'enquesta posa en relleu que qüestions com els serveis públics, aspectes econòmics i climàtic o propostes com un nou model de finançament són més importants a l'hora de decidir el vot que elements com l'amnistia o la independència, els quals han marcat el debat polític els últims anys. També ho són per aquells indecisos entre els republicans i altres formacions, fins i tot en el cas dels que es troben en la frontera amb Junts i la CUP. En els que dubten entre Aragonès i Puigdemont, però, el debat independentista encara té una rellevància alta.

5. La majoria aprova la gestió del Govern

L'enquesta apunta que un 54% de catalans aprova la gestió de la Generalitat. Aquest percentatge, lògicament, augmenta entre aquells que dubten entre votar ERC i un altre partit, fins al punt que un 62% d'aquests li atorga un 5 o més. Si s'exclouen aquells que posen la nota central, però, la divisió entre aquells que en tenen una visió positiva i negativa és força equilibrada, també entre cada grup d'indecisos entre els republicans i cadascuna de les alternatives. Si el debat central versa sobre la gestió pública, per tant, sembla que Aragonès pot tenir grups de satisfets i disgustats amb la seva experiència recent en cadascuna d'aquestes fronteres.