Carles Puigdemont, detingut a Sardenya

L'expresident de la Generalitat, que s'havia desplaçat a l'illa italiana per assistir a un acte, ha estat intervingut per dos policies de paisà i ha passat la nit a la presó

La presó de Sardenya on Puigdemont ha passat la nit
La presó de Sardenya on Puigdemont ha passat la nit | ACN
23 de setembre de 2021, 22:47
Actualitzat: 24 de setembre, 10:09h
Carles Puigdemont ha estat detingut a l'illa italiana de Sardenya. Segons ha avançat El Español i ha confirmat NacióDigital les autoritats italianes han retingut aquest dijous a l'expresident de la Generalitat arran d'una ordre de cerca i captura del Tribunal Suprem. Puigdemont s'havia desplaçat fins a Itàlia per participar en l'acte Aplec Internacional Adifolk i ara és assistit per un advocat.

Segons l'entorn de l'expresident, dos policies de paisà han retingut Puigdemont en la seva arribada a l'Alguer. El mateix entorn confirma que Puigdemont ha passat la nit en una presó de Sàsser i serà posat aquest divendres a primera hora del matí a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, que decidirà si l'allibera o l'extradeix cap a l'Estat.

El gran dubte és quin és el forat legal que ha permès la detenció. Les euroordres de Puigdemont i els exconsellers Clara PonsatíToni Comín van ser suspeses i per això la justícia europea va decidir retirar-los la immunitat parlamentària. De fet, el Tribunal General de la UE va decidir retirar aquesta protecció com a diputats europeus en considerar que no hi havia risc de detenció.

Ara bé, fonts del Suprem apunten a NacióDigital que l'euroordre "mai s'ha desactivat". Recorden que el Parlament Europeu va aixecar la immunitat de Puigdemont i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va decidir mantenir aixecada aquesta immunitat. Les mateixes fonts expliquen que la qüestió perjudicial que va plantejar Pablo Llarena no afecta perquè es referia a una decisió de Bèlgica "no pas al que pugui fer Itàlia".

Aquestes fonts del Suprem insisteixen, a diferència del que va anunciar al seu moment la defensa de Puigdemont, que la qüestió prejudicial de Llarena ja deia que "tot quedava igual" en relació amb l'euroordre. Únicament donava la possibilitat a Bèlgica de deixar en suspens el procediment sobre l'expresident, perquè la prejudicial tenia relació amb Bèlgica, però es mantenia en vigor a la resta de països de la UE.

No és el primer litigi de Puigdemont amb la justícia internacional. L'expresident ja va ser empresonat a Alemanya el març de 2018, i més recentment, en un altre acte de l'independentisme a l'exterior, concretament a la Universitat Catalana d'Estiu de l'agost, la policia francesa es va presentar a preguntar si Puigdemont hi seria. En aquella ocasió, però, l'expresident no era a Prada.

L'independentisme tanca files amb Puigdemont
Les reaccions a la detenció no han tardat a arribar. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat el seu suport a l'expresident: "Davant de la persecució i repressió judicial, la més enèrgica condemna. S’ha d’aturar. L'amnistia és l’únic camí. L'autodeterminació, l’única solució. Al teu costat, president". Aragonès també ha anul·lat la seva agenda d'aquest divendres.

Per altra banda, la CUP també ha demanat la llibertat de Puigdemont: "Prou repressió: amnistia i autodeterminació!", mentre el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assenyalat que "em sembla que això és una detenció il·legal".

Per la part de Junts, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que l'Estat "està obsessionat" amb Puigdemont perquè "deixa en evidència les seves vergonyes democràtiques". "Per poder-lo detenir fins i tot menteixen al TJUE, però no se'n sortiran", ha expressat. El també expresident de la Generalitat Quim Torra ha donat "ànims i força" al seu predecessor a la presidència, i ha recordat que "Espanya dialoga sempre de la mateixa manera".

El moviment als carrers tampoc es farà esperar i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha convocat a manifestar-se contra la detenció de Puigdemont. En concret, la manifestació serà aquest divendres a les nou del matí davant del consolat italià a Barcelona. JuntsERC i Òmnium també han anunciat el seu suport a la convocatòria de l'ANC. A la protesta hi assistiran el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el vicepresident, Marcel Mauri.

La dreta espanyola manté l'eufòria continguda
Davant la notícia, PP i Ciutadans han celebrat de forma molt prudent la detenció. El líder popular, Pablo Casado, ha reiterat que Puigdemont ha de ser "jutjat a Espanya pel seu cop a la legalitat constitucional" a la vegada que ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, "respectar la sentència de la justícia sense indults a canvi de mantenir-se en el poder".

Al seu torn, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha considerat la notícia "bona per tots els demòcrates". "Espero que pugui ser traslladat a Espanya i respondre per les seves accions; Ningú ha de tenir impunitat ni estar per sobre de la llei", ha sentenciat l'exdiputada del Parlament.

El posicionament del govern espanyol de moment també és molt prudent. En un comunicat emès passada la una de la matinada, la Moncloa diu respectar "l'actuació de la justícia italiana" i defensa que "Puigdemont ha de sotmetre's a l'acció de la justícia com qualsevol altre ciutadà".