Casado posa l'accent en l'unionisme més dur per créixer a Catalunya

El líder del PP ve a Barcelona a les portes del nou curs polític per reforçar el partit entre les entitats de l'espanyolisme civil

31 d'agost del 2021
Actualitzat a les 15:01h
Pablo Casado, a l'arribada a l'antic Hospital de Sant Pau.
Pablo Casado, a l'arribada a l'antic Hospital de Sant Pau. | Europa Press
El primer acte de Pablo Casado a Catalunya a les portes d'un curs polític que serà intens ha estat amb l'unionisme civil més recalcitrant. El líder del PP ha moderat aquest dimarts a Barcelona una taula rodona sobre "Unitat nacional i Estat autonòmic enfront el nacionalismo", que s'ha fet al recinte de l'Hospital de Sant Pau. Casado ha estat acompanyat pel president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández.

Casado ha fet una intervenció adreçada als sectors més radiclaitzats de l'espanyolisme. Ha proposat un pla per a Catalunya que té com a punt prioritari dur al codi penal el "referèndum il·legal", prohibir l'indult per a casos de sedició i rebel·lió, i crear el delicte de rebel·lió impròpia, que no requereix de violència. És a dir, ha proposat una reforma del codi penal per adaptar-lo al conflicte polític a Catalunya.

El líder de la dreta espanyola ha intervingut junt amb representants de les entitats més actives de l'unionisme: Joaquín Güell, de la Fundació Joan Boscà; Fernando Sánchez Costa, president de Societat Civil Catalana; Julia Calvet, de l'associació S'ha Acabat, i Ana Losada, representant de l'Asamblea por una escuela bilingüe. 

L'acte forma part del seguit de debats i xerrades que organitza el PP com a previs a la Convenció que celebrarà a València els propers 2 i 3 d'octubre. Es tracta d'una Convenció que vol ser ideològica i carregar piles entre les bases i els quadres de la formació de cara a un curs polític que Casado considera decisiu per erosionar el govern de Pedro Sánchez i emergir com a alternativa. 

També hi eren la pràctica totalitat de les forces del PP català. A banda del seu president, Alejandro Fernández, hi era el cap del partit a Barcelona, Manuel Reyes, exalcalde de Castelldefels; l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol; el cap del grup municipal a Barcelona, Josep Bou; la diputada al Congrés Llanos de Luna; l'exregidor Alberto Fernández Díaz. Tots... menys Cayetana Álvarez de Toledo.

Amb Joaco i sense Cayetana
La diputada per Barcelona es deixa molt poc en els actes del seu partit des que va ser cessada per Casado com a portaveu al Congrés. La direcció del PP va voler posar fi al que considerava estil massa individualista de la parlamentària, i excessivament a la dreta, en un moment en què Casado reforçava el perfil centrista. Curiosament, la seva exparella, Joaco Güell, sí que hi era i ha estat un dels protagonistes.

El format de l'acte d'avui i els discursos que s'hi han escoltat defineixen molt bé el camí triat per la direcció del PP. No han estat sectors econòmics o professionals els escollits per mantenir una trobada pública, sinó les entitats que han estat en la primera trinxera del carrer espanyolista.

El president de Societat Civil, Fernando Sánchez Costa, ha afirmat que "el procés s'ha acabat, però la desconnexió entre Catalunya i Espanya no" i s'ha referit expressament a la necessària voluntat d'hegemonia, que és on s'ha de combatre, segons ell, al sobiranisme.

Joaco Güell s'ha centrat en el tema de l'educació com la gran batalla decisiva per als propers anys. Ha expressat que li preocupa molt menys la incidència de TV3 -que ha criticat com a estri de propaganda- que el que passa a les aules. Ha fet una crida a pensar en fórmules imaginatives com seria la creació d'escoles d'alt rendiment, "profundament meritocràtiques, que depenguessin directament del ministeri". 

Güell (exmarit de Cayetana Álvarez de Toledo) s'ha referit a la dificultat que ha suposat enfrontar-se al procés, "tot i no ser tan heroic com ha estat al País Basc" i ha esmentat també el fet que el que suposa el sobiranisme s'està "estenent a altres comunitats com les Balears i València". Ha explicat la funció de la fundació que presideix, Joan Boscà, que es dedica a buscar finançament per a les entitats unionistes, com Societat Civil. 

Alejandro Fernández i altres dels participants, com Ana Losada, han criticat durament el PSC per la seva actitud davant el sobiranisme. Fernández ha titllat l'estratègia dels socialistes de "pasteleig" i ha proposat el camí que representa el PP com l'únic que pot aconseguir que l'independentisme deixi de tenir estímuls polítics per actuar "aquí i a Madrid".   

En la memòria recent de la cúpula popular hi és ben present l'anterior estada de Casado a Barcelona, quan va participar en les jornades del Cercle d'Economia. D'aquella trobada en va quedar un regust amarg. Mai abans s'havia assistit a un xoc tan gràfic entre l'empresariat català i el líder de la dreta espanyola. Jordi Gual, en nom del Cercle, va defensar els indults als presos polítics. Casado s'hi va oposar rotundament amb paraules dures.

En la mateixa línia del Cercle s'han expressat altres entitats econòmiques de pes, de Foment del Treball a Pimec. Mentre el gruix de les patronals i els sectors empresarials advoquen per destensar el conflicte polític i ho confien tot a una etapa de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, Casado s'aferra a la duresa espanyolista i no vol deixar espai a res que sembli moderació.
Arxivat a