
El president de la Generalitat, Artur Mas, ho va deixar ben clar en la roda de premsa de presentació l'agenda política pel 2014 d'aquest dimarts a Palau: “En tres setmanes s'ha d'aclarir si hi haurà un acord per concórrer junts CiU i ERC en una candidatura de país per a les europees”. Un termini que tant convergents com republicans confirmaven als passadissos del Parlament després que a la mateixa roda de premsa Mas descomprimís la pressió ambiental en posposar una virtual entrada d'ERC al Govern.
Fonts de la direcció d'ambdós partits han assegurat a Nació Digital que durant aquestes tres setmanes enraonaran sobre la possibilitat d'articular una “llista de país, de la societat civil, amb el suport de CiU i ERC per tal de deixar clar a Brussel·les la voluntat de votar del poble de Catalunya. “Ens donem aquest temps, hem de parlar amb tranquil·litat”, asseguraven les mateixes fonts sense optimisme però tampoc amb pessimisme.
Consells nacionals i Convencions
De fet, els terminis autoimposats quadren amb l'agenda orgànica dels dos partits. Per una banda, ERC té previst celebrar un consell nacional l'1 de febrer, òrgan que hauria de votar un virtual acord electoral i més després d'ahver escollit per aclamació el filòsof Josep Maria Terricabras com a cap de llista.
Per altra banda, CDC ha programat pel 18 de gener un consell nacional ampliat, amb convenció municipal inclosa que preveu convertir el Palau de Congressos de Catalunya en un temple en defensa del Sí-Sí i la independència. Un conclave que serviria per fer una demostració de força per si de cas les negociacions grinyolen i pressionar ERC. L'acord també s'hauria d'aprovar en un consell nacional de caràcter extraordinari posterior al que la direcció convergent no hi posa cap entrebanc.
Dues maneres de veure-ho
De tota manera, les postures d'ambdues formacions són sinó oposades no conflueixen del tot. Si des de CDC s'insisteix en una llista única amb demòcrata-cristians i republicans que alguns ja veuen a tocar, com és el cas del vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, des d'ERC fan més el ronsa.
La número dos dels republicans, Marta Rovira recordava aquest dimarts que es pot "fer pinya" a Europa amb "plataforma de país o un programa conjunt", però deixant clar que esmerçaran tots els esforços per trobar "la millor manera" per garantir als catalans el dret a vot i el dret a decidir davant les institucions europees.
Sia com sia els equips de les dues bandes, comandats per Lluís Corominas i Josep Rull i Marta Rovira i Lluís Salvador s'han donat tres setmanes per enraonar. Tres setmanes en les que poden passar moltes coses. Els negociadors, però, són conscients que cal deixar la darrera paraula als líders, en aquest cas, de les tres formacions, per tancar una llista que podria ser el "primer acte tangible i aritmètic democràtic per dir a Brussel·les que el poble de Catalunya vol votar".