
Forta polèmica al ple de l'Ajuntament de Barcelona, que aquest matí ha aprovat l'adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La decisió, presentada per la coalició independentista Unitat per Barcelona (ERC+Dcat), s'ha pres amb el vot a favor de 21 dels 41 regidors del consistori de la capital catalana, concretament els de CiU, ICV-EUiA i ERC+DCAT.
La proposta, que compromet l'Ajuntament a promoure que entitats, associacions i agents econòmics se sumin al procés sobiranista, ha rebut els vots en contra del PP i el PSC, que ha mantingut que només concep el dret a decidir amb una consulta pactada en el marc de la Constitució. La mala maror ha arribat amb la intervenció del regidor socialista Gabriel Colomé, que ha comparat unes possibles eleccions plebiscitàries amb "les eleccions plebiscitàries amb candidat únic i gens democràtiques que es feien a l'Alemanya dels anys 30. Segurament volen dir eleccions constituents però a vegades és millor amagar els conceptes i mantenir la confusió fins al final".
Colomé ha intervingut en el lloc del cap del grup municipal socialista, Jordi Martí, que havia abandonat momentàniament la sala per no haver de votar i que posteriorment ha criticat la decisió del seu partit per Twitter. Ha admès que li hauria agradat que el PSC votés a favor de la proposta i s'ha mostrat confiat en poder convèncer la resta de companys de partit.
Portabella, indignat
Les paraules de Colomé han indignat Jordi Portabella (ERC), que l'ha instat a demanar disculpes i ha assegurat que en la reunió el PSC "acaba de dinamitar les seves bases quan ha utilitzat arguments tant greus com aquests i ha tancat avui les portes a una quantitat ingent de votants. Un partit que s'expressa en aquests termes no pot voler liderar la capital perquè no respon a la voluntat de la majoria".
Segons el portaveu republicà, "la majoria dels barcelonins volen que se celebri la consulta, no només pel moment sinó per la tradició democràtica de Barcelona, que ha d'estar al costat de les grans decisions que es prenen al Parlament". Per Portabella, "no estem marcant una posició política sinó un dret democràtic incontestable: el dret a decidir segons tots els marcs legals existents". Aquesta proposició "representa un pas més en la voluntat d'aproximació de la ciutadania amb les institucions".
Colomé també s'ha preguntat "qui gestionarà la fractura social" mentre el popular Alberto Fernández Díaz ha demanat a Trias explicacions perquè "no pot garantir que aquesta proposta no dividirà els barcelonins".
Joaquim Forn, primer tinent d'alcalde, ha volgut matisar que l'adhesió al pacte no és una declaració a favor de la independència sinó a favor de "la radicalitat democràtica".