Comín no podrà assistir finalment al ple de constitució del Parlament Europeu

L'eurodiputat de Junts diu que el TJUE no es pronunciarà sobre el seu escó fins després del ple d'aquesta setmana per "necessitats processals"

Toni Comín, en una imatge d'arxiu
Toni Comín, en una imatge d'arxiu | Junts
Redacció
15 de juliol del 2024

L'eurodiputat electe de Junts, Toni Comín, ha donat per fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respondrà a les mesures cautelaríssimes sobre el seu escó després del ple que se celebra entre el 16 i 19 de juliol. "Demà tornarem per continuar treballant i fer el que em correspon, que és fer política des de Brussel·les; no té sentit quedar-se a Estrasburg sense poder participar en el ple", ha expressat aquest dilluns en una roda de premsa des de la ciutat francesa, just el dia abans que es constitueixi el nou hemicicle. El fet que el TJUE trigui uns dies més a resoldre la seva situació respon a "necessitats processals", segons Comín, i ha remarcat que veu més rellevant la resposta que no pas els terminis.

Sigui com sigui, el fet és que l'escó de Comín quedarà buit en la primera sessió de la legislatura, que arrenca aquest dimarts a les 10 del matí, i tot plegat per una qüestió que semblava resolta des de 2019. Comín va ser elegit eurodiputat a les eleccions europees i la Junta Electoral Central (JEC) el va incloure com a eurodiputat electe. El dirigent de Junts no va anar a Madrid a jurar la Constitució, un tràmit que el TJUE va dir fa cinc anys que no era necessari, en la sentència de Junqueras que va permetre a Carles Puigdemont i al mateix Comín convertir-se en eurodiputats de ple dret.

La JEC va traslladar al Parlament Europeu la llista d'eurodiputats espanyols sense Comín, obviant que jurar la Constitució no és necessari d'acord amb el criteri de la justícia europea. La traducció pràctica d'això és que la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha deixat vacant, per ara, l'escó de l'eurodiputat de Junts. La seva defensa, pilotada per Gonzalo Boye, ja ha impugnat la decisió al TJUE, i ha demanat mesures cautelaríssimes, però finalment no arribaran a temps i Comín no podrà ser al ple de constitució.